Meteorolozi: Obilne padavine i olujni jugo do kraja sedmice

71
Vizuelizacija: Nedim Sladić, meteorolog

Od danas do petka 20. decembra na području BiH očekuju se obilne padavine, uz jak do olujni jugo. Zbog relativno toplog vremena za ovo doba godine, uglavnom će padati kiša, dok će snijega biti na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima, na zapadu zemlje.

“Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu. Najveća količina padavina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i više od 250 mm kiše, zatim sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 mm i na zapadu od 60 do 120 mm”, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Vrlo obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 mm, očekuju se u Crnoj Gori, što može da prouzrokuje ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

“Duvaće umjeren do jak, u višim predjelima i u Hercegovini olujni jugo, uz udare vjetra u utorak i preko 100-120 km/h. Uz zahlađenje, kiša će u četvrtak, krajem dana, i u petak, preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača. Ova količina padavina izazvaće izlivanje bujičnih vodotoka, pojavu klizišta kao i značajan porast velikih rijeka”, navodi se iz RHZ Republike Srpske.

Meteo Brčko navodi da je danas na području Brčko distrikta BiH oblačno, a u toku dana može pasti i malo kiše. Duvaće povremeno umjereni jugoistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura oko 12 stepeni celzijusa.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 16.1.2023. do 22.1.2023. godine
Sledeći postU toku realizacija projekta “Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU”