Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine i mogućnost bujičnih poplava narednih dana

37

U narednim danima očekuju nas obilne padavine, najavljeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

“U naredna četiri dana bićemo pod uticajem visinskog ciklona, koji će jačati a zatim se održavati iznad zapadnog Balkana, a njegov centar će se premještati prvog dana iz oblasti Alpa u Đenovski zaliv, zatim u Jadran, gdje će se zadržati dva dana, da bi na kraju 19. jula slabio, popunjavao se i spuštao prema Otranskim vratima i Grčkoj”, navode iz Republičkog hidrometeoriloškog zavoda.

Meteorolozi pojašnjavaju da se za takvu sinoptičku situaciju uvijek vezuju i česte, intenzivne i obilne padavine, uslovljene kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha iz Mediterana i toplog iznad kontinenta.

“U istočnoj i jugoistočnoj struji zapadni Balkan će kontinuirano u izvjesnim vremenskim razmacima biti prekriven zonama padavina, a dnevni razvoj oblaka nestabilnosti i nepogoda će često davati lokalne nepogode i obilnije padavine. Zbog intenziteta tih padavina, u malom vremenskom peridu će pasti velika količina kiše, one mogu izazvati bujične poplave i poplave urbanog tipa, zbog nemogućnosti kanalizacije da primi svu padavinsku vodu”, navode meteorolozi.

Najviše kiše se očekuje u subotu i nedjelju, a ukupna količina za cijeli padavinski period na sjeveru može biti i do 100 litara po metru kvadratnom, lokalno i više, centralnom pojasu do južnih navjetrinskih strana planinskog lanca od 50 do 80, na jugu najmanje, uglavnom od 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postPolicija poziva na oprez prilikom korištenja vatre na otvorenom
Sledeći postSkupština Distrikta usvojila izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, uprkos protivljenju ombudsmana BiH i više NVO