Mina i Srđan u “Ja(o) meni” i birokratskoj zavrzlami

118

U Brčkom su sinoć gostovali poznati beogradski glumci Mina Lazarević i Srđan Ivanović. Na pozornici Doma kulture izveli su komediju “Ja(o) meni” nastalu po tekstu i u režiji Velimira Teče.

Bila je ovo prilika da porazgovaramo sa protagonistima predstave, koja je prikazala vapaj svakog pojedinca kada se sretne sa administracijom na ovim prostorima, pa tako i izvjesnog Blagoja Panajotovića, kojeg igra Srđan Ivanović, a kojega pozivaju u regrutni centar. Tamo ga dočekuje ljekar-psihijatar, po činu kapetan, Ljudmila Krga, koju igra Mina Lazarević. Tu kreće niz peripetija i urnebesnih situacija da se dokaže da li je gospodin Panajotović sposoban ili doživotno nesposoban za mobilizaciju i ko zna šta još.

“Tekst je predložak, osnova, držimo ga se, naravno, ali svaki put je drugačije, zavisi od naše energije, od odnosa s publikom, svaka je predstava priča za sebe i to jeste magija pozorišta. Iako spominjemo vojsku i naša generacija zna kako je to ići u vojsku, Srđan je služio i moj brat, ipak ovdje pričamo o redovnoj mobilizaciji u slučaju potrebe i tu nastaju razne peripetije”, kaže Mina.

“Svaka publika je nova publika, u novom gradu, i to je nova energija, nova razmjena, i novo zadovoljstvo. Imali smo do sada između 25 i 30 izvođenja, stvarno nismo brojali, ali poenta predstave je birokratska tortura koju prolazi svaki naš čovjek kada mu je potreban bilo kakav papir”, dodaje Srđan.

Predstavu su počeli da je pripremaju prošle godine, kada je COVID kriza već zahvatila naše prostore.

“Ova nam je predstava više bila neka vrsta terapije, počeli smo da je radimo prošle godine, 28. juna je bila godina dana kako je izvodimo. Lijekovi, alkohol, to nije rješenje za krize, najbolje je raditi nešto kreativno”, kažu kroz smijeh glumci.

“Predstavu je pratila brojna brčanska publika, željna pozorišta, a sala bi sigurno bila ispunjena i do posljednjeg mjesta, da su to dozvoljavale epidemiološke mjere”, kažu organizatori Stand-Up BH iz Brčkog.

I Mina i Srđan su pozorišni i televizijski glumci. Osim toga, Mina je i muzički obrazovana, nastupa i u mjuziklima, imala je i muzičke nastupe u javnosti, a pozajmljuje i glas u brojnim animiranim filmovima i serijama.

“Taj posao je zaista lijep i specifičan. Ja volim pozorište, volim da me ljudi vide, ovo je vizuelna umjetnost, ali i učestvovanje u stvaranju nečega što je već vizuelno urađeno je zaista posebno. Sada sam radila treći dio dugometražnog filma o Pčelici Maji, koju sam pratila još u djetinjstvu. Ovo je vraćanje u djetinjstvo i slatki nevini svijet, poetiku i naivnost. Divan poligon da samo kroz glas dočaraš neki karakter”, ističe Mina.

Srđan je odigrao i brojne uloge u domaćim filmovima i serijama, a snimao je i radio drame, te radio i tv reklame. Ipak, najdraža mu je gluma na pozorišnim daskama, jer je “živa”. Glumi je maksimalno posvećen, te je i zaposlen kao asistent na odsjeku glume na Fakultetu savremene umetnosti.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postKK “Lavovi”: Pobjeda pionira i poraz predpionira u Bratuncu
Sledeći postPozorišni bonton