Mirko Bosnić izručen Tužilaštvu Brčko distrikta BiH

87

Mirko Bosnić (24) koji se sumnjiči da je u maju prošle godine u Brčkom zajedno s Goranom Ristićem na podmukao način ubio 23-godišnjeg mladića izručen je danas pravosuđu Brčko distrikta BiH. Nakon okončanja ekstradicionog postupka u susjednoj Republici Srbiji, gdje je u martu ove godine uhapšen, Bosnić je danas oko 12.00. sati na GP Rača izručen Bosni i Hercegovini.

U pratnji Sudske policije i Jedinice za podršku i specijalne namjene Policije Distrikta on je tokom dana biti predat Tužilaštvu Distrikta radi okončanja istrage koja je i pored njegovog bjekstva i višemjesečnog skrivanja dovedena gotovo do samog kraja. Po izvršenju tužilačke naredbe za njegovo dovođenje slijedi ispitivanje Bosnića u svojstvu osumnjičenog, a potom i održavanje sudskog ročišta po prijedlogu za određivanje pritvora, koji je Tužilaštvo ranije podnijelo zbog osnovane sumnje da je saizvršilac u krivičnom djelu ubistva.

Bosnić je uhapšen početkom marta ove godine u Novom Sadu, u susjednoj Republici Srbiji, po prijedlogu Tužilaštva Distrikta za njegovo privremeno pritvaranje u svrhu ekstradicije. Lociranju i hapšenju osumnjičenog prethodilo je neprekidno prikupljanje podataka o njegovom boravku i kretanju, te njihova razmjena sa više domaćih i inostranih pravosudnih i policijskih institucija. U okviru intenzivne koordinacije aktivnosti domaćih i međunarodnih agencija i institucija usmjerenih na njegov pronalazak i izvođenje pred sud Tužilaštvo Distrikta je pored izvorno zakonskih ovlaštenja koristilo i sve raspoložive ugovorne instrumente pravne saradnje i pomoći u krivičnim stvarima. U postupku su efikasno iskorištene Evropska konvencija o ekstradiciji kao i bilateralni sporazumi na snazi između BiH i Srbije – Ugovor o pružanju pravne o pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Ugovor o izručenju. Na taj način stvorene su potrebne pretpostavke za hapšenje, pritvaranje Bosnića i njegovo izručenje BiH kako bi se prema njemu proveo krivični postupak pred domaćim pravosuđem. On će u tom smislu nakon današnjeg ispitivanja u Tužilaštvu Distrikta dalje biti zadržan do donošenja sudske odluke o pritvoru.

Ubistvo, koje je predmet ovog postupka izvršeno je 23. maja prošle godine oko 04,00 sata u brčanskom naselju Grčica nanošenjem većeg broja teških rana od kojih je oštećeni smrtno stradao. Podmuklo ubistvo mladića M.D. izvršeno je ispred pekare „Dan i Noć“ nanošenjem noževima dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice oštećenog. Prema navodima optužnice, po kojoj je Ristić za saizvršilaštvo u ovom krivičnom djelu već nepravosnažno osuđen na 14 godina zatvora, oštećeni nije bio u mogućnosti suprostaviti im se u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli, a sve u namjeri da ga liše života. Ristić i njegov saizvršilac su mu tada sa ukupno 5 udaraca izrazito jakog, 7 udaraca srednje-jakog i jednim udarcem slabog intenziteta nanijeli 13 ubodnih rana i jednu reznu ranu u predjelu stražnje strane vrata, gornjih dijelova leđa i lijeve nadlaktice minimalne dubine oko 8 cm … usljed kojih je i nastupila nasilna smrt D.M.- navedeno je u optužnici.

Prethodni postKo to tamo peva: 28 činjenica koje vjerovatno niste znali o kultnom filmu
Sledeći postZavršena manifestacija „Brčansko ljeto – Savski cvijet 2016“

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime