Mirku Bosniću pritvor od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva

71

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Mirku Bosniću (24), koji se sumnjiči da je u maju prošle godine u ovom gradu zajedno s Goranom Ristićem na podmukao način ubio 23-godišnjeg mladića.

Početni jednomjesečni pritvor Bosniću određen je zbog opasnosti od bjekstva nakon što je jučer iz Srbije izručen BiH. Nakon što je u podnevnim časovima najprije predat Tužilaštvu Brčko distrikta, gdje je potom ispitan u svojstvu osumnjičenog, Bosnić je odmah izveden i pred Osnovni sud radi donošenja odluke o njegovom pritvaranju po ranije postavljenom prijedlogu ovog tužilaštva. Određivanje pritvora osumnjičenom, kao neophodne mjere za obezbjeđivanje njegove prisutnosti i za uspješno vođenje krivičnog postupka, Tužilaštvo Distrikta predložilo je već u ranijoj fazi istrage, koja je i pored bjekstva Bosnića i njegovog višemjesečnog skrivanja dovedena gotovo do samog kraja. U daljem toku krivičnog postupka Tužilaštvo će narediti provođenje preostalih istražnih radnji, koje zbog nedostupnosti osumnjičenog ranije nije bilo moguće preduzeti.

Podsjetimo, Bosnić je uhapšen početkom marta ove godine u Novom Sadu po prijedlogu Tužilaštva Distrikta za njegovo privremeno pritvaranje u svrhu ekstradicije, da bi jučer oko 12.00. sati na GP Rača bio izručen BiH. Lociranju i hapšenju osumnjičenog prethodilo je neprekidno prikupljanje podataka o njegovom boravku i kretanju i njihova razmjena sa domaćim i inostranim pravosudnim i policijskim institucijama i agencijama. Sve neophodne radnje koje su dovele do hapšenja i jučerašnjeg izručenja Bosnića pravosuđu Distrikta preduzete su uz intenzivan tužilački nadzor i koordinaciju, te efikasno korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći od strane brčanskog tužilaštva.

Prethodni postZavršena manifestacija „Brčansko ljeto – Savski cvijet 2016“
Sledeći postKonobari savetuju šta nikad ne biste trebali naručiti u kafiću i restoranu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime