Mladenović i Cvijetić, autori predstave „Šindlerov lift“ povukli se sa Susreta pozorišta – Mustafić poziva da se ove godine nagrade ne dodjeljuju

121

Sinoć je na sceni Doma kulture u Brčkom, u okviru 38. Susreta pozorišta, izvedena predstava „To nikad nigdje nije bilo“, prema tekstu Tvrtka Kulenovića, u režiji Dine Mustafića. Igrali su glumci Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ipak, nakon izvedene predstave i održanog okruglog stola, glumica i dramaturg Vedrana Božinović pročitala je poruku reditelja predstave Dine Mustafića, u kojoj on poziva Organizacioni odbor 38. brčanskih Susreta da se, zbog toga što je u stručnom žiriju glumac i profesor Branislav Lečić, ove godine ne vrednuju izvedbe i ne dodijele nagrade.

Juče su se takođe oglasili i Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić, čija je predstava trebalo da bude izvedena u utorak u takmičarskom dijelu festivala. Objavili su da se povlače sa 38. Susreta pozorišta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

„Radovali smo se što će predstava „Šindlerov lift“, koju smo kreirali zajedno sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva učestvovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić. Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih delova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije. Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila, postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave. U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka“, navodi se u saopštenju.

Zbog ovih izjava, javnosti se sinoć ponovo obratio Branislav Lečić, predsjednik Stručnog žirija festivala, i izjavio da je jako bio počastvovan pozivom da bude član žirija u Brčkom, ali da je sada jako razočaran što je festival doveden u pitanje zbog njega i onoga što se njemu desilo u njegovoj državi.

„Žao mi je što se ovo prelilo van granica moje države. Ja 46 godina radim ovaj posao i zbog jednog prsta uperenog u mene sve što sam do sada uradio, pada u vodu“, rekao je Lečić nakon sinoćnjeg okruglog stola.

Istakao je da protiv njega nije bilo dovoljno dokaza ni da se pokrene tužba, te se obratio kolegama i javno ih pitao da li je moguće da postoje lažne optužbe i zašto dozvoljavaju da se ta, kako je istakao, lažna optužba sada širi na nevine ljude, publiku i teatar.

Iako se organizatori Susreta nisu zvanično obratili javnosti o ovoj temi, iščitavajući tekstove u Biltenu Susreta jasno je da ni na koji način ne opravdavaju pozorišta koja se povlače i smatraju da time nanose samo sebi štetu, te se predstavljaju kao lažni moralisti.

Podsjetimo, i ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, uputila je proglas u kojem su naveli da su predstavu, koju je režirala Alisa Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocjenjuje Branislav Lečić, navodeći kao razloge medijske nastupe tokom kojih se, kako su rekli, Lečić „ižvljavao nad njihovom koleginicom Danijelom Štajnfeld“.

Na pola smo puta Susreta. Večeras je na repertoaru „Darian, hrvatski kralj samopomoći“. Komad izvodi ansambl Satiričnog kazališta Kerempuh Zagreb, u režiji Krešimira Dolenčića, a prema tekstu Dine Vukelić.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postSPK Mambo Brčko piše plesnu istoriju – prva međunarodna pobjeda u standardnim plesovima za jedan bh par
Sledeći postPremijer liga BiH : Lavice savladale Mladi Krajišnik 78:46