Mladi slikari realizovali putovanje u Francusku

56

Sjećate li se priče o grupi mladih slikara – polaznika „Ateljea 6“ u Brčkom, koji su organizovali prodajnu izložbu „Putovanje“?

E pa, uspjeli su da realizuju svoju misiju i otputuju u Pariz, gdje su boravili osam dana.

„Bilo je to njihovo prvo edukativno putovanje u jedan veći grad. Novac su prikupili putem prodaje slika, a ideja je bila da kroz putovanje uče o umjetnosti, kulturi i duhu građenja umjetnosti, te svojim radom i novcem ulažu u svoje znanje“, kaže Almedina Cifrić, akademska slikarka i voditeljica „Ateljea 6“, koja je ovih osam maloljetnih umjetnika, uzrasta od 10 do 16 godina, pratila na njihovom putovanju.

Posjetili su muzeje Luvr i Orsej, dvorac Versaj, kao i poznate istorijsko-umjetničke atrakcije i turističke lokacije – Trijumfalnu kapiju, Ajfelov toranj, katedralu Notrdam, Panteon, Monmartr, Monparnas, Latinsku četvrt, Luksemburške vrtove i ono što je možda i najvažnije, Univerzitet Sorbonu. Nezaobilazna plovidba Senom pokazala im je Pariz iz jednog drugog – ugla rijeke.

„Ovo putovanje je bilo nevjerovatno iskustvo. Iako sam već ranije nekoliko puta posjetila Pariz, doživjeti ga ponovo, ovaj put iz ugla djeteta i iz dječije percepcije, Pariz izgleda potpuno drugačije. Zaista neprocjenjivo. Za djecu je to naravno izazov i kreiranje ambicija, a vjerujem da će im pomjeriti i tok svakodnevnog promišljanja. Koristili smo sve vrijeme da bi što više naučili i svoje iskustvo/znanje prenijeli ovdje u gradu“, istakla je mlada slikarka Almedina, koja je i osmislila ovu svojevrsnu kulturnu ekspediciju.

Pohvalno je da su dio svojih radova – minijatura koje nisu prodali u Brčkom, ovi mladi ljudi  prodali u Parizu i tako počeli sakupljati novac za njihovo novo putovanje, i to u Italiju, koje planiraju da realizuju na proljetnom raspustu naredne godine.

Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 24.10.2022. do 30.10.2022. godine
Sledeći postBiH ima najbolji turistički film na svijetu