Movember – pregled u novembru, prevencija tokom cijele godine

25

Pokret obilježavanja novembra kao plavog mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio je naziv Movember – spajanjem riječi “Moustache” (engl. brkovi) i “November” (engl. novembar) jer su brkovi određeni kao simbol čitavog pokreta.

Kraj ovog mjeseca prilika je da se još jednom podsjetimo na važnost prevencije i zaštite zdravlja muškaraca, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

„Cilj cijele globalne kampanje je podstaknuti mušku populaciju na redovne preglede da bi se bolest otkrila na vrijeme i da bi se pravovremeno i izliječila, jer je prevencija ključ dobrog zdravlja. Fokus je na zdravstvenim problemima kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarene poteškoće vezane za mentalno zdravlje muškaraca“, kaže dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u.

Rak prostate je među vodećim malignim oboljenjima kod muškaraca. Prema podacima GLOBOCAN-a iz 2020. godine otkriveno je 1.414.259 novih slučajeva raka prostate u svijetu, a život je izgubilo 375.504 muškaraca. Rak prostate je prema ovim podacima na drugom mjestu po incidenci, a peti kao uzrok smrti muškaraca širom svijeta.

„Rizik od raka prostate raste sa godinama i najčešće se dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 50 godina. Takođe je češći kod muškaraca koji imaju istoriju raka prostate u porodici, kod muškaraca koji su imali češće polne infekcije i hronični prostatitis. U genezi mnogih oboljenja, pa i kod raka prostate, značajan faktor je stil života. Obično se nezdrava ishrana, konzumiranje alkohola i duvana i manjak fizičke aktivnosti kumulativno negativno odražavaju na zdravstveno stanje. Rak prostate nema značajniju simptomatologiju u ranim stadijima“, ističe dr. Kuduzović.

Sa godinama se počinju javljati određeni simptomi u vezi sa mokrenjem, o kojima muškarci nerado pričaju, kao što su otežano uspostavljanje mokrenja, učestalo mokrenje, posebno noću, osjećaj da se mokraćna bešika nije ispraznila poslije mokrenja, isprekidan mlaz prilikom mokrenja, te erektilna disfunkcija.

Urološki pregled treba obaviti iza 45. godine i ponoviti ga svake tri godine. Poželjno je obaviti pregled urina i krvi radi otkrivanja upalnih procesa i određivanje PSA (prostata specifični antigen) kao i digitorektalni pregled.

Rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80 odsto slučajeva) prije 50 godine života. Važno je redovno (jednom mjesečno) pregledati testise i posjetiti ljekara ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadijumu, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utiču na seksualni život ili plodnost muškarca.

Brinite o svom zdravlju!

IZVORinz.ba; brckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 28.11.2022. do 4.12.2022. godine
Sledeći postU Skupštini održana radionica o rodno zasnovanom nasilju