Muzej Brčko distrikta BiH realizuje projekat “Arheologija u službi turizma”

44

U Muzeju Brčko distrikta BiH danas je započeo projekat „Arheologija u službi turizma“. Projekat obuhvata četiri radionice sa učenicima Ekonomske škole, koji pohađaju smijer turistički tehničari.

“U dogovoru sa profesorom praktične nastave, odlučili smo da ovom saradnjom učenicima približimo arheologiju kao nauku i zajedno predstavimo benefite arheoloških lokaliteta, koje oni mogu dalje iskoristiti tokom učenja i u budućoj karijeri turističkih radnika”, kažu u gradskom muzeju.

“S obzirom da je predstavljanje kulturne baštine jedan od ključnih faktora u promociji Brčko distrikta BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini, kroz radionice ćemo se upoznati sa arheologijom, arheološkim lokalitetima u Brčko distriktu BiH i Bosni i Hercegovini, ali i tome šta je arheološki turizam”, navode iz Muzeja Brčko distrikta BiH.

Osim prezentacija, voditeljica muzeja, kustosica Enida Murselović, kaže da će sa učenicima raditi na oblastima kao što su eksperimentalna arheologija, arheološki parkovi, turističke ture i sl.

Na samom kraju učenike čekaju zadaci, na kojima će kroz svoje prezentacije predstaviti određene arheološke lokalitete i sve ono što nauče kroz ovaj projekat.

IZVORwww.brckodanas.com; facebook.com/muzejbrckodistrikta;
Prethodni postDanas je Međunarodni dan civilne zaštite
Sledeći postU prostorijama Policije održano predavanje za osnovce