Muzičari traže od YouTubea milijardu dolara

83

Irving Azof, osnivač asocijacije Global Muisc Rights, koja zastupa preko 40 umjetnika među kojima su Farel Vilijams, Kris Kornel, Smoki Robinson, Džon Lenon, Eagles, tvrdi da YouTube nema prava za hiljade pjesama koje se nalaze na tom servisu.

Iako je YouTube pregovarao i sklopio dogovore s mnogim izdavačkim kućama, Azof kaže da to nisu uradili sa samim izvođačima. On je izjavio da muzičari koje zastupa žele da tuže baš YouTube, jer su za razliku od drugih striming sajtova, oni “najmanje kooperativni” .

Ipak, Google, koji planira da lansira Music Key, muzički servis koji će sledeće godine biti konkurencija sličnim sajtovima Spotify i Pandora, tvrdi da na osnovu pređašnjih dogovora YouTube poseduje prava za većinu pesama,. Međutim, advokat asocijacije Global Music Right Hauard King rekao je da YouTube nije dostavio na uvid te ranije dogovore. Magazin NME je pokušao da stupi u kontak sa zvaničnicima u YouTube-u povodom ovog pitanja, ali nisu dobili nikakav odgovor.

U međuvremenu, pitanje prava muzičara čija se djela emituju na striming servisima bilo je predmet mnogih diskusija. Tako je početkom mjeseca objavljen podatak da je singl “Happy” Farela Vilijamsa na servisu Pandora 2014. godine bio preslušavan 43 miliona puta, od čega je muzičar zaradio samo 2.700 dolara.

(B92)

Prethodni postZavršen Lokomotiva Kup 2014 u Brčkom
Sledeći postHaker lažirao otisak prsta sa fotografija