Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Nacrt zakona o djelatnosti osiguranja u Brčko distriktu BiH

94

Na pripremnom sastanku šefova poslaničkih klubova utvrđen je dnevni red za 32. redovnu sjednicu koja će biti održana drugog novembra 2022. godine.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da se u prijedlogu dnevnog reda nalaze odluke o povlačenju iz skupštinske procedure nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu i o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

Milić je rekao da će umjesto ovih biti kandidovani nacrti novih zakona koji su u međuvremenu došli kao prijedlog Vlade Brčko distrikta, s ciljem da odgovore na potrebe sporta i udruženja građana iz drugih oblasti.

U drugom čitanju, kaže Milić, poslanici će razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit koji u jednom dijelu predviđa mogućnost finansiranja sporta od strane privrednih subjekata.

„To je jedna pogodnost koja bi trebala da omogući da se konačno pitanje sporta riješi na adekvatan način, da izvori tog finansiranja ne budu samo iz budžeta već i iz donacija privrednih subjekata koji će za taj iznos biti oslobođeni poreza na dobit“, pojasnio je Milić.

Milić je istakao da će se pred poslanicima, u prvom čitanju, naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom preduzeću „Luka Brčko“ kojim je predviđeno usaglašavanje tog sa Zakonom o javnim preduzećima Brčko distrikta, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko distrikta.

„Prvi put poslanici će imati priliku da raspravljaju o Nacrtu zakona o djelatnosti osiguranja u Brčko distriktu BiH. Ova djelatnost do sada je bila uređena entitetskim propisima na osnovu naloga supervizora. Kako su se u međuvremenu mijenjali entitetski propisi, u Brčko distriktu je u primjeni ostao osnovni tekst zakona koji nije u stanju da odgovori osnovnim potrebama na terenu, i mi smo se opredijelili da idemo s posebnim zakonom Brčko distrikta BiH“, rekao je predsjednik Milić.

Na dnevnom redu 32. sjednice su i izvještaji o radu javnih preduzeća, ustanova, fondova, zavoda, kao i desetak revizorskih izvještaja tih pravnih subjekata, nekoliko informacija i odluka o utvrđivanju javnih interesa, te razmatranje prijedloga budžeta Brčko distrikta za 2023. godinu i usvajanje amandmana na rebalans budžeta Distrikta za 2022. godinu.

Poslanici će prije početka 32. redovne sjednice razmatrati preostale tačke sa 31. redovne sjednice, među kojima je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, u prvom čitanju.

IZVORwww.skupstinabd.ba
Prethodni postKampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“ – održano predavanje za srednjoškolce
Sledeći postZa vikend počinje zimsko računanje vremena