Na Međunarodni dan djevojčica širom BiH protesti

Niti jedna više!

24
brckodanas.com

Danas od 16:00 časova u Konjicu, Gračanici, Banjaluci, Lukavcu, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu, Gradačcu … biće organizovani protesti protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama, pod nazivom “Niti jedna više”.

Na ovaj dan, nažalost, najprije se ističu gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilje koje se nad ženskom djecom provodi u cijelom svijetu, a ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Prema istraživanjima, svaka druga djevojčica u BiH do svoje 15 godine doživi neki oblik nasilja. 48% žena u BiH pretrpjelo je seksualno i rodno zasnovano nasilje. 84% slučajeva nasilja u porodici i intimnim vezama nikada ne bude prijavljeno. 70% istraga slučajeva nasilja nad ženama, koje je prijavljeno nadležnim tužilaštvima, bude obustavljeno. Statistika je poražavajuća, a zakoni i njihovo provođenje nisu na strani žena!

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je 2011. godine Rezoluciju 66/170, sa ciljem da se u svijetu podigne svijest o pravima djevojčica, proglasivši 11. oktobar Međunarodnim danom djevojčica.

Sve djevojčice na svijetu imaju pravo na podršku, poštovanje i ljubav. Svaka djevojčica treba da odrasta u sigurnom okruženju u kojem je uče da se obrazuje, istražuje, razvija empatiju i osjeća se slobodno. Može da bude doktorica, inženjerka, umjetnica, da pilotira, razvija softvere, istražuje svemir, vodi vladu … ono za šta otkrije da je zanima i da je dobra u tome.

Što veći broj djevojčica u svijetu završi osnovnu i srednju školu, a tek fakultet, to će biti u svijetu manje siromaštva. Što je više obrazovanih djevojaka, više je i njih koje će se zaposliti, a žene 90% svojih prihoda usmjeravaju u porodicu. Ukoliko završe barem osnovnu i srednju školu, to znači da neće postati maloljetne majke, a to dovodi do očuvanja i njihovog i zdravlja njihove buduće djece, kako fizičkog, tako i mentalnog.

Drage, prvenstveno majke, očevi, roditelji, staratelji, usadite svojim djevojčicama svijest da vrijede i da mogu da postignu u životu sve što žele.

Budimo ponosni na naše djevojčice, govorimo im to svaki dan, podržavajmo ih i usmjeravajmo.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postPredsjednik brčanskog Savjeta mladih na Evropskoj konferenciji mladih