Na području Zvornika i Gradiške spriječeno krijumčarenje 18 migranata

33

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Zvornik, 15. oktobra 2022. godine lišili su slobode državljanina Pakistana, nakon što je otkriven u krijumčarenju deset osoba afroazijskog porijekla.

„Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora državne granice, kada su pripadnici Granične policije BiH uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriji Bosne i Hercegovine“, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, osumnjičeni državljanin Pakistana, koji je i upravljao čamcem, lišen je slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“ predat tužiocu Tužilaštva BiH.

„Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Pakistana (3), Indije (2) i Afganistana (5). Nakon što su, uz prisustvo ovlaštenog prevodioca, saslušani u svojstvu svjedoka, strani državljani su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH“, pojašnjeno je iz Granične policije.

Dan ranije, u petak 14. oktobra 2022., službenici Jedinice GPBiH Gradiška su lišili slobode državljanina BiH, R.S. (1963.), jer je u vozilu Mercedes, bh. nacionalnih oznaka, krijumčario osam državljana Indije.

„Krijumčarenje je otkriveno u mjestu Vrbaška na području Gradiške. Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, R.S. je ispitan u svojstvu osumnjičenog i protiv njega će biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“ Tužilaštvu BiH. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a daljnji rad nad državljanima Indije nastavili su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH“, zaključeno je u saopštenju Granične policije BiH.

IZVORwww.granpol.gov.ba;
Prethodni postUdruženje “Demos” traži dopunu Zakona o obrazovanju
Sledeći postPolicija sa partnerskim institucijama obilježila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima