Na stranici Skupštine Distrikta dostupan registar donacija Skupštine

77

Nakon što je uveden softverski modul elektronskog glasanja i prvi informacioni sistem elektronskog parlamenta u BiH, Stručna služba Skupštine Brčko distrikta BiH sada je samostalno implementirala web-aplikaciju registra donacija udruženjima građana, sportskim kolektivima i vjerskim zajednicama s područja Distrikta. Registar je dostupan na internet stranici Skupštine.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić je rekao da su prednosti ovog registra višestruke, a posebno ta da aplikacija omogućava transparentnost u pogledu trošenja javnih sredstava.

„Građani imaju pristup informacijama o tome kako se sredstva koriste i mogu provjeriti je li novac ispravno utrošen. Registar podstiče odgovornost organizacija koje primaju sredstva. Kada su finansijske transakcije javno dostupne, udruženja su sklonija odgovornom korištenju novca i pridržavanju finansijskih pravila. I na kraju, Registar omogućava građanima da na osnovu tih informacija donesu odluke o podržavanju određenih organizacija ili doniranju novca“, rekao je predsjednik Milić.

www.skupstinabd.ba

Registar je kreirao administrator za informacione tehnologije u Stručnoj službi Skupštine, diplomirani inženjer elektrotehnike Stefan Marjanović.

Registar kroz ovu web-aplikaciju prati novčani tok donacija Skupštine udruženjima građana, sportskim kolektivima i vjerskim zajednicama, kao i pravdanje utroška tih sredstava od strane korisnika za posljednje tri godine.

„Do sada je u Registar uneseno 312 izvještaja o utrošku doniranih budžetskih sredstava za 2022. i 2021. godinu, koje je podnijelo 95 udruženja građana, sportskih kolektiva i vjerskih zajednica. Podaci se unose i dalje, kontinuirano, kako nam pristignu izvještaji. Unijet ćemo i podatke za 2019. godinu“, naveo je Marjanović.

U Stručnoj službi Skupštine kažu da rade na novim web-aplikacijama, koje će olakšati i modernizovati poslovne procese koji se odvijaju unutar Skupštine.

IZVORwww.brckodanas.com; www.skupstinabd.ba;
Prethodni postUputstvo za ponašanje tokom olujnog nevremena sa kišom, grmljavinom i gradom
Sledeći postOd 28. jula obustava saobraćaja na putu Brčko-Cerik dionica Bukvičko brdo