Na Svjetski dan zaštite životne sredine poruka – planeta se guši plastikom!

39

„Vrijeme je da promijenimo način na koji proizvodimo, konzumiramo i odlažemo plastiku koju koristimo. Iako je plastika jako korisna, postali smo zavisni o plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu sa teškim ekološkim, društvenim, ekonomskim i zdravstvenim posljedicama“, apeluju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U svijetu se svake minute kupi milion plastičnih boca, dok se svake godine u svijetu koristi do pet milijardi plastičnih vrećica. Ukupno, polovina sve proizvedene plastike je dizajnirana za jednokratnu upotrebu – upotrijebljena je samo jednom, a zatim bačena.

Plastika, uključujući mikroplastiku, sada je sveprisutna u našem prirodnom okruženju. Postaje dio Zemljinog fosilnog zapisa i oznaka antropocena, odnosno naše trenutne geološke ere. Čak su je i dato ime novom morskom mikrobnom staništu – “plastisfera”.

Katastrofalni porast proizvodnje i štetnosti

Od pedesetih do sedamdesetih godina XX vijeka proizvedena je mala količina plastike, te je količina plastičnog otpada bila relativno podnošljiva. Međutim, od sedmdesetih godina prošlog, do početka ovog vijeka, proizvodnja plastičnog otpada se više nego utrostručila, dok je samo od 2000. do 2010. godine količina plastičnog otpada, koju je proizveo čovjek, porasla više u jednoj deceniji, nego u prethodne četiri.

„Danas proizvodimo oko 400 miliona tona plastičnog otpada svake godine. Stopa proizvodnje plastike je rasla brže od bilo kojeg drugog materijala. Ako se istorijski trendovi rasta nastave, predviđa se da će globalna proizvodnja primarne plastike dostići 1.100 miliona tona do 2050. Otprilike 36 odsto sve proizvedene plastike koristi se u ambalaži, uključujući plastične proizvode za jednokratnu upotrebu kao posude za hranu i piće, od kojih otprilike 85 odsto završava na deponijama ili kao neregulisani otpad“, kažu u Institutu.

Potrebna je sistemska promjena da bi se zaustavila bujica plastičnog otpada koji završava u životnoj okolini. Od sedam milijardi tona plastičnog otpada, koliko je do sada proizvedeno u svijetu, manje od 10 odsto je reciklirano.

Šta sve bacamo u prirodu i šta svako od nas može da uradi da proizvodi manje otpada – pročitajte opširnije na linku.

IZVORwww.brckodanas.com; www.inz.ba;
Prethodni postRadarske kontrole za period 5.6.2023. godine do 11.6.2023. godine
Sledeći postNa graničnim prelazima lišeno slobode osam osoba