Nada Stjepanović na prijemu kod predsjednika Skupštine

120

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić ugostio je danas u prostorijama Skupštine Brčanku Nadu Stjepanović, filmskog snimatelja, koja živi i radi u New Yorku.

Nada je osnovnu i srednju školu završila u Brčkom, osnovne studije filmske umjetnosti na The City College of New York 2016. godine, a master studije filmskih umjetnosti na Odsjeku filmske fotografije na Brooklyn College 2020. godine.

Za vrijeme studija imala je stipendiju Fonda „Milan Jelić“, a Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, odlikovala ju je 2020. godine Medaljom zasluge za narod u oblasti umjetnosti i kulture.

Sve su to razlozi zbog koji je Nada danas imala prijem u Skupštini Distrikta, jer je svojim radom i zalaganjem postala i ambasador Brčkog.

„Nada je primjer da mladi ljudi koji vole svoj posao, imaju afiniteta, želju i ambiciju, mogu da uspiju i u svijetu gdje su profesionalci dokazani. Siguran sam da ćemo za Nadu čuti i u budućnosti po mnogim ostvarenjima“, rekao je Milić.

Dodao je da ga je oduševilo to što je Nada kameru zavoljela u srednjoj školi, kroz rad u sekciji, te da to može da govori svima nama kako da u narednom periodu razvijamo srednje obrazovanje, da se kroz sekcije razvijaju različiti talenti.

Nada Stjepanović, po zvanju diplomirani režiser i master filmskih umjetnosti, govorila je o tome da sada radi kao asistent kamere na dokumentarcima, dugometražnim filmovima i reklamama, kao i da ponekad radi i kao operater kamere i direktor fotografije, te da joj je želja da snima mnogo više filmova kao direktor fotografije.

„U Americi svega deset odsto žena radi na poziciji snimatelja, ali taj broj danas je ipak mnogo veći nego prije deset godina. Nove generacije žena razmišljaju na drugačiji način. Školuju se za kameru i mislim da će u narednih 10 godina taj procent biti mnogo veći“, kaže Nada.

Na prijem je došla u pratnji oca, nastavnika u penziji, Vukašina Stjepanovića, koji nije krio zadovoljstvo zbog kćerkinog uspjeha, ističući da je bio i ostao njena podrška, iako ni njemu i ni supruzi nije bilo lako kada je prije deset godina krenula na studije u Ameriku.

Nada je do sada je snimila 26 filmova različitog žanra, a 2019. godine bila je nominovana za Kodakovu nagradu. Član je Udruženja snimatelja BiH od 2020. godine.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postBrčanski izviđači organizovali turnir u streljaštvu
Sledeći postDemos organizuje radionice o pisanju projekata – prijave do 12. januara