Najbizarniji običaji širom svijeta

75

Običaje i tradiciju svi imamo. Doduše, moramo priznati da su neki od običaja potpuno bizarni! Ovih 15 običaja iz raznih dijelova svijeta će vas natjerati da se zapitate u kakvom svijetu mi to živimo!

1. Zamislite najgnusnije stvari na svijetu, i zamislite vaše prijatelje koji ih bacaju na vas, užasno, zar ne? E, pa još užasnije je što vas poslije toga vežu za drvo. Ovo je tipično za pojedine dijelove Škotske. Kaže se da ako buduća mlada izdrži sve ovo, može izdržati i brak.

2. Definitivno se moramo složiti da svuda postoje različiti standardi za ljepotu. U nekim zemljama ipak više vole krupnije žene. U Mauritaniji postoji farma gdje se buduće mlade dovode još kao djeca da bi se ugojile i što prije udale. Djevojke su tu prisiljene da se prejedaju, ako povraćaju, tjeraju ih da jedu ponovo, a ako ne žele da jedu onda ih kažnjavaju. Ovo se popularno zove “Leblouh”.

3. U Gani udovica mora provesti noć sa potpunim strancem kako bi se očistila od duha svog pokojnog muža.

4. Mladiće iz plemena Sambian u Novoj Gvineji drže podalje od djevojaka dok odrastaju. Oni su prinuđeni da progutaju sjemenu tečnost najmoćnijih ratnika svog plemena. Smatraju da je to bitna stvar u odrastanju svakog muškarca.

5. U Kini buduće mlade moraju da plaču svakog dana po sat vremena, mjesec dana pred vjenčanje. Majka se pridružuje 10 dana budućoj mladoj, a onda baka, pa svaka žena iz porodice. Plakanje je zapravo trebalo da bude pokazatelj radosti, zato žene plaču u različitim tonovima, te plakanje zvuči kao pjesma.

6. U južnom Sudanu, u plemenu Neur smatra se da brak nije potpun ako žena ne rodi dvoje djece. Ako žena ne uspije da rodi dvoje djece, muž može da traži razvod.

7. U plemenu Masaji, u Keniji, otac blagosilja ćerku tako što pljuje na njenu glavu i grudi, prije nego što je mladoženja odvede iz sela.

8. Kada mlada i mladoženja plešu, mladine noge moraju biti stalno u vazduhu. Irci vjeruju da će zle vile doći i ukrasti mladu, ako ona spusti stopala na pod.

9. U francuskoj Polineziji poslije svadbe, mladini rođaci legnu na zemlju, licem na dole, i mlada i mladoženja hodaju preko njih.

10. U nekim dijelovima Indije, mladoženja mora da se izuje pre nego što stane pred oltar. Tada počinje opšta havarija. Svatovi sa mladine strane pokušavaju da ih ukradu, dok svatovi sa mladoženjine strane pokušavaju da ih odbrane.

11. Iako nijedna država na svijetu ne prihvata brakove između ljudi i životinja zvanično, oni se često praktikuju da bi se otjerali zli duhovi, kao što je na primjer u Indiji slučaj.

12. Pleme u Novoj Gvineji dozvoljava djeci od 6 godina da stupaju u brak. Dozvoljeno im je da imaju odnose pre braka, ali zato ne smiju da dijele obroke dok nisu vjenčani.

13. U Kongu, mlada i mladoženja moraju biti ozbiljni tokom cijele svadbe jer brak treba shvatiti ozbiljno.

14. Kada je vjenčanje gotovo, u Južnoj Koreji, mladoženjini prijatelji mladoženji skinu čarape i udaraju ga ribama po člancima, da bi ga pripremili za prvu bračnu noć.

15. Nošenje bijele boje. Vjeruje se da je ova tradicija na zapadu počela udajom kraljice Viktorije za princa Alberta. Ovo je tada svima bilo jako konfuzno jer je bijela odeća do tada označavala žalost.

(NN)

Prethodni postDvije pobjede za brčanske odbojkaše
Sledeći postŠta će se dogoditi ako mjesec dana jedete dvije banane dnevno

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime