Najtraženija zanimanja do 2025. godine

113
pexels.com

Godina 2020. bila je prelomna u mnogočemu. (Na)učili smo da mnogo toga može da se obavi i od kuće – posao (putem zoom-a, skype-a, e-mailovi-a i dr. programa i aplikacija), naručivanje skoro svih potrepština online i putem dostave, učenje, online druženje itd. Taj period uticao je i na promjene na tržištu rada i donio malo drugačije potrebe za kadrovima, kao i načine sticanja novih znanja i vještina, nego što je to bilo do sada.

Znanje, kao i dodatni setovi vještina za ono čime neko želi da se bavi, uvijek su aktuelni, a velike kompanije i dalje se bore za talentovane zaposlenike.
Do 2025. godine, kako se predviđa, najtraženija zanimanja biće:
1. ljekari i medicinsko osoblje u cjelini
2. psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti
3. eksperti za vještačku inteligenciju
4. IT stručnjaci
5. analitičari internet bezbjednosti
6. stručnjaci za marketing
7. analitičari podataka
8. savjetnici za razvoj kompanija
9. socijalni radnici
10. ekolozi.

U isto vrijeme, opada potražnja za referentima, administrativnim radnicima – od sekretar(ic)a do menadžera operacija, za računovođama i knjigovođama, mehaničarima, radnicima u fabrikama.

Digitalizacija, automatizacija i globalizacija će doživjetu još veći napredak u godinama koje dolaze, te mladi koji tek treba da izaberu zanimanje, kao i oni koji bi željeli da se prekvalifikuju, imaju zadatak da izaberu između onoga što oni žele i potreba tržišta, kao i da nađu načina da pomire te dvije strane.

U svakom slučaju, kako se nadograđuju aplikacije koje imamo na pametnim telefonima, tako će i ljudi od sada morati stalno da nadograđuju svoje znanje, ukoliko misle da ostanu u korak s vremenom i napretkom tehnologije. Takođe, važno je znati da je sve manje onih koji jedan te isti posao rade 40 godina, jer se sa napretkom tehnologije, mijenjaju i znanja i potrebe tržišta, te pojedini odlučuju da se okušaju u više sličnih ili čak različitih oblasti rada, nadograđujući ili stičući novo znanje primjenom dostupnih načina obrazovanja i usavršavanja, od kojih su mnogi online.

Zanimanja budućnosti

Veliki broj “zanimanja budućnosti” vezan je za rad od kuće. Poslovi vezani za IT svijet, web dizajniranje i programiranje (web programeri, Android i IOS programeri, PLC programeri) mogu da se obavljaju i od kuće. Svaka kompanija koja vodi računa o podacima koje posjeduje, ima i Data Scientist-e i IT Security Manager-e.

Očekuje se i rast potrebe za digitalnim marketarima, copywriter-ima, SEO specijalistima, community menadžerima (stručnjacima za društvene mreže) i drugim zanimanja iz oblasti internet marketinga, za koje je najčešće, osim opšteg obrazovanja, potrebna sklonost, talenat i završen online kurs.

Polje koje se i dalje razvija je projektni menadžment, te je projekt menadžer takođe jedno od zanimanja budućnosti. Neophodno je da oni koji se odluče za ovo zanimanje, u bilo kojoj oblasti, imaju osobine vođe, da su pragmatični i odlučni, kao i da ovladaju metodologijom i vještinama ove profesije, koja je više nauka nego umjetnost. Projekt menadžere traže u informacionim tehnologijama, obrazovanju, građevinarstvu, inženjeringu, proizvodnji, zdravstvenoj zaštiti i ekonomiji.

Umjesto sekretara/ica ili administratora, sve veći broj poslovnih ljudi, menadžera, vlasnika biznisa, koristi virtuelne asistente, koji za njih pišu mail-ove, zakazuju sastanke, organizuju putovanja, pripremaju prezentacije ili rade druge zadatake. Često jedan freelancer virtuelni asistent radi za više kompanija, odnosno menadžera, u isto vrijeme.

pexels.com

Mašina nema empatiju

Za mnoga zanimanja budućnosti formalno fakultetsko obrazovanje nije obavezan preduslov, jer danas postoje brojni kursevi, seminari, škole i akademije, a i internet je nepresušan izvor informacija, za sticanje traženih znanja.

Iako je mnogo toga automatizovano i tehnologija je zastupljena u skoro svim oblastima života, ipak nijedna mašina ne može da bude kreativna i osjeti empatiju kao čovjek. Zato će neki “stari” i standardni poslovi, i u ovoj eri industrijske revolucije 4.0, uvijek biti aktuelni – obrazovni kadar, zdravstveni radnici, zanatlije, kvalifikovani radnici, trgovci itd.

Prethodni postVlada Distrikta usvojila Strategiju za mlade za period 2022.–2026.
Sledeći postRak grlića materice – jedan od najčešćih uzroka smrti u ženskoj populaciji