Najusamljeniji čovjek Argentine

59

Na ulicama grada Epekuena je sablasna tišina, koju razbija samo zvuk bicikla Pabla Novaka (85), koji je ostao sam u ovom mjestu. Epekuen se nalazi oko 500 kilometara od Buenos Ajresa, argentinske prijestonice, a širom svijeta je poznat kao i grad duhova. Pablo Novak je jedini stanovnik ovog mjesta. Više od 25 godina ovaj grad je bio pod vodom, da bi se 2009. godine voda počela povlačiti.

Epekuen, nekada živo turističko mjesto na istoimenom jezeru, bio je sakriven ispod vode gotovo 25 godina. Slana voda je 2009. godine polako počela da se povlači, ostavivši srebrnkastobijeli trag na nekadašnjem centru banjskog turizma. Iako potpuno sam, Novak se ne boji usamljeničkog života. U grad se vratio nakon što se voda povukla, ali niko nije pratio njegov primjer. Tako je Novak postao najusamljeniji čovjek u Argentini.

Novak je imao 60 godina kada je voda iznenada preplavila grad, koji je u to vrijeme imao oko 5.000 stanovnika. On je živio van grada, jer je centar bio prenaseljen.

“Jednostavno, u centru nije bilo dovoljno mjesta za sve nas”, prisjeća se Novak nekadašnjeg života.

A, onda je došao taj 10. novembar 1985. godine, kada su počele obilne kiše i pukla je brana na jezeru Epekuen. U roku od nekoliko sedmica svi stanovnici su napustili ovaj grad.

Skoro 20 godina kasnije, Novak se vratio u svoje mjesto, iako je bilo još djelomično poplavljeno. Smjestio se u jednoj napuštenoj kući s vrtom.

“Došao sam ovdje da se brinem o stoci. I nikada više nisam želio da se vratim u civilizaciju”, objašnjava Novak. Svaki dan ga posjećuje unuk Kristijan, koji mu pomaže oko dvije krave i donosi mu hranu.

Sva Novakova rodbina živi u susjednom mjestu, udaljenom oko pet kilometara. U početku su svi bili iznenađeni njegovom odlukom da se vrati u pusti grad, ali niko ga nije mogao spriječiti. Novak kaže da ga čak ni supruga nije željela pratiti, te da danas njih dvoje, iako još u braku, žive razdvojeno.

“Rodbina insistira da bar jednom godišnje odem na pregled doktoru”, kaže Novak i dodaje: “”Ali, iskreno, niko od njih ne voli doći ovamo.”

Kuća u kojoj danas živi nema osnovnih sredstava za život, a najgore je bez struje. Međutim, Novak koristi plinske boce.

“Već sam se navikao na samoću. Ipak, žao mi je, jer sam bio uvjeren da će ponovo izgraditi Epekuen, s obzirom na to da je bio izuzetno popularno mjesto, međutim, ništa se od toga nije desilo”, kaže on. Novak dane provodi šetajući po napuštenom gradu sa svojim vjernim psom Čornom. Kaže da je to njegov ritual.

“U mojim godinama čovjek jednostavno nauči da uživa u životu. Šetnje po Epekuenu su pravo uživanje, jedino što se svaki put nadam da će me bar neko zaustaviti i pitati nešto”, kaže Novak.

(NN)

Prethodni postBrčak Vedad Mulaomerović – prvak svijeta u Kickbox-u
Sledeći postBrčaci osvojili sva tri mjesta na turniru odbojke na pijesku “Derventa open 2015”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime