Najveće zablude o mobilnim telefonima

79

Postoje razne zablude o mobilnim telefonima koje svakodnevno slušamo i vjerujemo u njih. Kad o nečemu ne znamo baš sve, nismo sigurni kako radi i čime se mjeri kvalitet. Savjetujemo vam da pročitate neke od najčešćih zabluda.

Ostavljanje telefona na punjaču će ubiti bateriju

Za razliku od laptop računara, zbog njihovih specifičnih baterija, ovo nema veze s istinom u svijetu mobilnih telefona. Moderni i obični i pametni telefoni imaju napredne litijum-jonske i litijum-polikarbonatske baterije koje su napravljene tako da prestanu da se pune kad im se kapacitet energije obnovi. Dakle, ako preko noći ostavljate telefon na punjaču, ne brinite. Ipak, iz ekoloških i razloga vezanih za smanjenje potrošnje električne energije trebalo bi da telefon skidate s punjača kada se baterija napuni, piše portal Mondo.

Formiranje baterije telefona ili tableta je neophodno

Apsolutno netačno! Današnji mobilni uređaji s punjivim baterijama ne moraju se puniti upravo iz gore pomenutog razloga, baterije su “pametne” i nemaju efekat pamćenja.

Kamera je bolja, ako ima više megapiksela

Nema nimalo istine u ovoj tvrdnji. Kvalitet kamere zavisi od toga koji senzor je upotrebljen, njegove veličine i pratećih dodataka. Što je senzor veći, veći je i megapiksel i hvata više svjetlosti, što u daleko većoj mjeri određuje kvalitet fotografije, umjesto broja megapiksela. Poznata je metafora o kanti i kiši. Kamera je kao hvatanje kapi kiše s kantom, što je veća kanta to je veća šansa da ćete uloviti više kapi. U ovom slučaju kišne kapi su svjetlost, a kanta je senzor kamere. Broj megapiksela dovodi se u vezu s veličinom fotografije, ne sa kvalitetom.

Veća rezolucija displeja je bolja

Rezolucija je samo jedna od karakteristika od koje zavisi kvalitet prikaza na ekranu, ali nikako nije presudna. Prema nekim istraživanjima ljudsko oko nema mogućnost razlikovanja rezolucije više od 300 piksela po inču, iako današnji top smartfoni imaju ppi do 550. Rezolucija jeste važna, jer praktično formira sliku na displeju, ali pored rezolucije veliku ulogu imaju i osvijetljenje displeja, njegov kontrast i uglovi gledanja, kao i vrsta upotrjebljene matrice. Svi zajedno formiraju sliku, pa rezolucija sama po sebi ne znači ništa, ukoliko je pomenute osobine ne prate.

(NN)

Prethodni postNajčešće greške koje pravite dok se tuširate
Sledeći postŽenski fudbalski klub “Lokomotiva” Brčko distrikta BiH je jesenji prvak Republike Srpske.