Najzdraviji čaj koji smo zapostavili

203
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Poznato je kako mnoge biljke mogu pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba, pa tako i biljka hibiskusa (Cynosbati fructus/Hibisci flos) može pomoći protiv sužavanja krvnih žila zahvaljujući antocijaninima. Riječ je o grupi biljnih pigmenata koji određuju boju voća, povrća ili cvijeća, a takođe su jaki antioksidansi. Hibiskus je bogat vitaminom C i flavonoidima što pomaže u jačanju imuniteta. Upravo je iz tog razloga idealan u ovo hladno doba kad haraju gripe i prehlade jer snažno utiče na oporavak organizma.

Istraživanje prezentirano u American Heart Associationu (AHA) pokazalo je da čaj od šipka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod osoba s blagim i umjerenim povišenim krvnim pritiskom).

Budući da cvijet hibiskusa ima poseban, pomalo gorak okus, možete ga ublažiti prema ovom jednostavnom receptu.

Na otprilike četiri šoljice vode stavite oko tri kašičice sušenog ili četiri do pet kašičica svježih cvjetova hibiskusa. Dodajte jedan štapić cimeta, žlicu smeđeg šećera i iscijeđeni sok jedne naranče.

Nakon što je voda zakipjela, prelijte šipak i cimet pa ostavite da stoji 20 minuta. Procijedite čaj pa dodajte šećer i sok od naranče. Čaj možete popiti dok je još topao ili napraviti hladnu inačicu s ledom.

Hibiskus je porijeklom iz Kine i Indije, a inače ga zovu i kineska ruža ili afrička malva. U Egiptu je čaj od hibiskusa poznat kao nacionalno piće karkade, a prema nekim starim podacima bio je omiljeni napitak faraona.

Zanimljivo je kako taj lijepi, zvonasti cvijet traje tek jedan dan, a za čaj se koriste osušeni cvjetovi, obično mljeveni ili u komadićima. Čaj od hibiskusa vrlo je osvježavajući i pogodan za opuštanje jer ne sadrži kofein ili tein.

Prepun vitamina i antioksidansa, hibiskus se smatra izuzetno ljekovitom biljkom. Osim što vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, čaj od hibiskusa podiže imunitet zbog vitamina C, a to nam je itekako potrebno u ovim zimskim mjesecima.

Zahvaljujući flavonoidima, pomaže kod detoksikacije organizma, ubrzava metabolizam, djeluje kao diuretik i poboljšava rad štitnjače. Stoga uopće ne bilo loše da koji hladan dan ugrijemo šalicom čaja od hibiskusa i malo promijenimo rutinu.

(24sata.info)

Prethodni postKorištenje Facebook-a je pakt s đavolom
Sledeći postThe Pirate Bay je ponovo online!