Naplatom parkinga počinje “legalna” pljačka JP Puteva Brčko

89

Građani Brčko distrikta u posljednje vrijeme su mogli primijetiti kako se parking mjesta po gradu označavaju crvenim i plavim prugama, kako u užoj gradskoj zoni, tako i na mirnim, zabačenim, parkinzima ispred stambenih zgrada, što je izazvalo zabrinutost i unijelo nemir među stanovnike Brčkog, naročito socijalno osjetljive kategorije, poput nezaposlenih i penzionera.

Radi se o početku naplate parkinga u Brčko distriktu, u kojem je još uvijek parkiranje i u najužem gradskom jezgru besplatno. JP „Putevi Brčko“ zaduženo je za implementaciju ovog prijekta, a projiciran je godišnji prihod od naplate parkinga u visini od 800.000 maraka.

No, ono što se ispušta iz vida kada se govori o prihodu od naplate parkinga, to je da pomenuti prihodi neće „pasti s neba“, da se ne radi o prihodu od proizvedene vrijednosti, već da će to biti globa, udar na ionako plitke džepove naših sugrađana.
WP_20160705_11_40_24_Pro
Kada je riječ o parkinzima ispred stambenih zgrada, treba istaći da je Vlada, u stvari, okupirala imovinu stanara, a sad će se od njih tražiti da za korištenje te imovine plaćaju naknadu! Naime, nekadašnji SIZ je već jednom prodao parking-površine korisnicima prilikom izgradnje objekata, što je ignorisano od strane Vlade, koja je prisvojila prostor dalje od metar od stambenog objekta. Zgradama je po prijeratnim standardima pripadao pojas od 6 metara, koji je obuhvatao i protivpožarni put, u koji su uključena i pripadajuća parking mjesta.

U sudskoj praksi postoji već presuda Ustavnog suda BiH (U-5/98 U-1/11) kojim je osporen sličan zakon u Republici Srpskoj (Zakon o statusu državne imovine) o pretvorbi društvene imovine u imovinu RS, pri čemu je interesantno da su se donosioci ovog zakona pozivali na praksu u Brčko distriktu, odnosno na važeći Zakon o javnoj imovini. Ustavni sud je u svojoj presudi naveo da ovaj zakon ne može biti valjano mjerilo, jer do sada niko iz Brčko distrikta nije podnio zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti.

Osim okupirane povrsine, cijene parkinga su znatno vece nego u susjednoj Bijeljini. Za sat vremena parkiranja morace platiti 1km a za dnevno parking, mjesto gradjani ce morati izdvojiti 4km.

Prethodni postOdbojkaši braća Šormaz iz Brčkog osvojili Derventu
Sledeći postDedić optužen za korupciju, napustio državu i podnio pismenu ostavku

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime