Nastavno – školski centar UIO biće u Brčkom

184

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, šef Policije Distrikta Goran Pisić i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Miro Džakula potpisali su Memorandum i Sporazum o saradnji između Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i UIO.

Riječ je o provođenju dobre inicijative koja se uklapa u politiku Vlade Distrikta, a koja se tiče obezbjeđenja uslova za sjedišta institucija Bosne i Hercegovine na području Brčko distrikta BiH.

„Uprava za indirektno oporezivanje BiH je za nas neizmjerno važna institucija, s obzirom da se od njenog rada i angažmana obezbijedi praktično oko 83 odsto budžeta Distrikta i važna nam je spremnost Uprave da u Brčkom uspostavi sjedište svog centra za obuku. Mi smo se Sporazumom obavezali da će Distrikt isfinansirati izgradnju centra na osnovu idejnih rješenja i projekata koje ponudi Uprava. Dok taj objekat ne bude gotov, mi smo, uz razumijevanje šefa Policije i Policije Brčko distrikta BiH, stvorili pretpostavke da Uprava krene s radom u zgradi Policije“, izjavio je gradonačelnik Kadrić.

Direktor UIO BiH Miro Džakula iskazao je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Memoranduma i Sporazuma o saradnji, ističući da je Uprava ključna institucija za fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine i svih nivoa vlasti države.

„U razgovoru sa gradonačelnikom Kadrićem došli smo na ovu zajedničku ideju za koju smo dobili podršku, te se zahvaljujemo i Policiji Brčko distrikta BiH u čijoj zgradi smo dobili adekvatne prostorije za formiranje našeg nastavničko-školskog centra. Dakle, u Brčkom će se napraviti zgrada sa amfiteatrom, učionicama, salama, biće to jedan referentni centar za obuku kao što to imaju i druge carinske uprave od Austrije, Njemačke i drugih zemalja“, rekao je direktor Džakula.

On je dodao da će se Uprava potruditi da budući nastavno-školski centar bude od koristi svima, pa i gradu Brčkom, kao mjesto na kojem će obučavati saradnike ove institucije iz Hrvatske, Srbije i drugih evropskih poresnih administracija.

Potpisivanju je prethodio sastanak kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, zamjenik Ivo Filipović, kao i delegacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a uslijedio je obilazak prostorija koje će biti stavljene na raspolaganje Upravi u svrhu obuka u zgradi Policije Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postSusreti mladih Brčko distrikta BiH od 20. do 22. maja.
Sledeći postZnačaj pčela za ljude je neprocjenjiv