Naučite brzo da programirate, uz nekoliko savjeta

72

Potreba za talentovanim softverskim inženjerima ne jenjava i zato je učenje programskih jezika i dalje aktuelno. Za svakoga ko planira da se ozbiljnije pozabavi programiranjem najvažnije je da zna odakle da počne, tj. kojim redom treba učiti programske jezike. Prije nego što se uhvatite u koštac sa programskim kodom, počnite sa takozvanim “drag and drop” programiranjem. Riječ je o jednoj od najosnovnijih tehnika, koja vam dozvoljava da kod napravite vizuelno, prevlačenjem blokova po ekranu, umjesto da ga pišete. Ovako se najlakše shvataju osnove programiranja, bez ulaženja u detalje oko preciznog kucanja programerskih riječi i simbola. Postoji puno programa. Za početak, navešćemo Google Blockly kao primjer.

Kada savladate osnovni koncept pomoću Drag and Drop tehnike, vrijeme je da krenete korak dalje, tj. da uz miša koristite i tastaturu. Jedan od najlakših programa za sticanje početnog iskustva je Python. On poznaje malo sintaksi i neće vas izgrditi ako zaboravite neki zarez ili zagradu.

Sljedeći koji preporučujemo je JavaScript. Koristi se na svakoj platformi – Windows, Mac, iOS i Android su samo neke. Još jedan razlog da se oprobate u ovom jeziku jeste činjenica da u nekom momentu svaki internet pretraživač koristi JavaScript. Dodatni plus – kada jednom ovladate osnovnim tehnikama u JavaScriptu, ostaće vam znanje za druge jezike.

Treća stepenica može biti Ruby on Rails, ili kraće Rails. Rails je dobar alat namijenjen takozvanom pozadinskom programiranju (Back-End). Ruby on Rails je platforma zasnovana na programskom jeziku Ruby, ali je mnogo jednostavnija. Njime se veoma lako prave veb-sajtovi.

Na kraju, upoznajte se sa HTML-om. Iako HTML nije programski jezik, u smislu kao što su to Python, JavaScript i Ruby, biće vam potreban da biste napravili dobar i kompleksan sajt. Jedna od osnovnih razlika između HTML-a i JavaScripta je u tome što se HTML koristi za statične sajtove, dok JavaScript služi za pokretanje interaktivnih komponenata.

Znanje iz oblasti programiranja dostupnije je nego ikada. Danas se programiranje može učiti i online, tj. preko interneta i to može uraditi baš svako. Potrebno je, uz malo discipline, ići stepenicu po stepenicu. Dobru bazu i stručne savjete u sferi programiranja za svaku priliku možete potražiti u nekoj od škola specijalizovanih za oblikovanje IT stručnjaka.

(Telegraf.rs)

Prethodni postZašto su ljudi većinom desnoruki?
Sledeći postSkajp uvodi instant prevođenje