Neophodno unapređenje postojećih uslova za liječenje neplodnosti

43

Udruženje „Beba više“ uputilo je nadležnim institucijama inicijativu da se korisnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH omogući finansiranje četvrtog i petog postupka vantjelesne oplodnje, zatim obavljanje hirurških zahvata kod liječenja muškog steriliteta i finansiranje postupka vantjelesne oplodnje ženama koje su bez partnera, ali žele da se ostvare kao majke.

O tim temama danas su u prostorijama Skupštine Brčko distrikta BiH članovi Udruženja građana za borbu protiv steriliteta „Beba više“ razgovarali sa čelnim ljudima Skupštine, Vlade i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.

„Do sada smo imali pozitivnu praksu i bili prvi u BiH kada je riječ o liječenju neplodnosti. Fond finansira dva postupka, a treći postupak se finansira sredstvima Vlade Brčko distrikta BiH, u iznosu od 176.000 KM. Od prošle godine do danas u Distriktu je rođeno deset beba iz postupka vantjelesne oplodnje“, izjavio je Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić pozdravio je dosadašnje inicijative Udruženja „Beba više“ i istakao da i današnji sastanak govori o nesumnjivoj podršci inicijativama koje su u funkciji unapređenja nataliteta na prostoru Distrikta Brčko.

„Siguran sam da ćemo učiniti sve da stvorimo preduslov da ove dobre inicijative zažive u praksi“, istakao je Milić.

Iz Udruženja su predložili i da se građanima, prije svega onkološkim pacijentima, omogući zaleđivanje genetskog materijala.

Problem sa neplodnošću ima svaki šesti par u Evropi.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postImenovana interresorna radna grupa u okviru ROMACTED II Programa
Sledeći postU ponedjeljak počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa