Niko Stoparić demantovao objave portala o prevozu učenika

74

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Niko Stoparić sazvao je jutros konferenciju za medije u vezi s prevozom učenika osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH.

On je demantovao informaciju koja je jučer objavljena na dva brčanska portala, a koja se upravo odnosi na prevoz učenika ističući da u pojedinačnim ugovorima i okvirnom sporazumu nije sadržan broj učenika.
„U ugovoru koji je svojevremeno potpisan s prevoznikom ni u jednom trenutku nije spomenut tačan broj učenika za koje se plaća prevoz. Broj od 3.721 učenika je naveden kao okvirni broj u tenderskoj dokumentaciji, a svi ponuđači su na osnovu tog broja mogli dostaviti svoje ponude. U okvirnom sporazumu se ne spominje ovaj broj nego iz njega proizilaze pojedinačni ugovori za svaku godinu“, pojašnjava šef resornog odjeljenja.

On je naglasio da se plaćanje vrši na osnovu stvarnog broja prevezenih učenika koji varira iz godine u godinu, a koji dostavljaju direktori škola.

Stoparić, također, dodaje da je Okvirnim sporazumom zaključenim na tri godine definisana okvirna vrijednost ovog posla i ona iznosi 2.750.000 konvertibilnih maraka po godini.

„Iznosi koje je Odjeljenje platio po godinama na osnovu stvarnog broja prevezenih učenika su sljedeći: u 2015. godini 2.415.856,34 KM, u 2014. godini platili smo 2.484.031,00 KM, u 2013. godini 2.480.000,00 KM, u 2012. godini 2.250.000,00 KM.”

Stoparić dalje objašnjava da je sporazumom predviđena korekcija cijena koja se radi na osnovu kretanja cijene goriva na tržištu te da je jedino ona uključena u, eventualnu, izmjenu cijene prevoza učenika.

„U prošloj godini je vršena korekcija cijene tri puta. U okvirnom sporazumu su utvrđeni i tarifni razredi cijene mjesečne karte i njih ima šest. Na osnovu korekcije cijene goriva mijenja se i cijena tarifnih razreda”, kazao je Stoparić.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje je na vrijeme, krajem prošle godine, uputilo zahtjev prevozniku za potpisivanje ugovora za ovu godinu. Međutim, prevoznik je pristao potpisati ugovor samo za januar, tražeći dodatna sredstva na ime prevoza učenika u Brčkom, uz obrazloženje da je dogovorena cijena nerentabilna.

„Mi ćemo u novoj tenderskoj dokumentaciji, koja će se raditi ove godine, uvažiti sve primjedbe prevoznika koje su opravdane i u skladu sa zakonom, jer nam nije želja da neko posluje s gubitkom”, kazao je također Stoparić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Niko Stoparić uputio je danas javni poziv autoprevozniku koji je u prethodne dvije godine vršio prevoz učenika u Distriktu da potpiše ugovor o prevozu i za ovu godinu dodajući da je Odjeljenje, u skladu sa svojim nadležnostima, dostavilo informacije i podatke Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH kako bi se preduzele određene mjere s ciljem zaštite interesa Brčko distrikta BiH.

Prethodni postApelacioni odbio inicijativu za ocjenu usklađenosti Zaključka Skupštine sa Statutom
Sledeći postU martu javna rasprava o Nacrtu Plana upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime