Noćas u BiH počinje ljetnje računanje vremena

81

Ljetnje računanje vremena u Bosni i Hercegovini počinje u posljednjoj sedmici marta, odnosno u noći između subote 25. marta i nedjelje 26. marta. Kazaljke se pomjeraju sa 02:00 časa iza ponoći jedan čas unaprijed, odnosno na 03:00 časa. Ljetnje računanje vremena traje do posljednje sedmice oktobra.

Pomjeranje kazaljki započelo je u Njemačkoj 1916. godine sa obrazloženjem da se tako „produžava dan“ i štedi ugalj koji je korišćen za osvjetljavanje. Nakon toga, ovoj ideji pridružilo se više od 140 država. Danas manje od 40% zemalja svijeta pomjera vrijeme. Razlog je negativan uticaj ove prakse na zdravlje ljudi.

2014. godine u Rusiji, koja se prostorije kroz 11 vremenskih zona, 26. oktobra posljednji put su pomjerene kazaljke na časovnicima. Zimsko vrijeme usvojile su i Arizona i Havaji u SAD-u, dok su kanadske provincije Saskačevan i Jukon usvojile ljetnje.

Članice Evropske unije i druge evropske države nastavljaju sa smjenom zimskog i ljetnjeg računanja vremena. Iako je Evropski parlament u martu 2019. godine izglasao da se naredne, 2020. godine, ukine pomjeranje vremena dva puta godišnje, do konačne primjene nije došlo zbog COVID pandemije, te ovo pitanje u narednim godinama nije bilo prioritetno.

Da li će se i kada dogoditi ukidanje pomjeranja vremena u BiH, odluka je koju donosi Parlamentarna skupština BiH.

Prethodni postBrčko i ove godine dio incijative „Sat za planetu“
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 27.3.2023. godine do 2.4.2023. godine