Nova era u razvoju pametnih telefona – eSIM tehnologija

130

Tehnologija eSIM kartica za telefone i pametne satove u svijetu je prisutna već neko vrijeme, ali na našim prostorima o njoj se jako malo zna. Riječ je o tehnologiji koja će sigurno promijeniti mobilnu telefoniju, ali je mobilni operateri u našoj zemlji još ne koriste, mada se u zemljama regiona ona pojavila prošle godine. O čemu se zapravo radi?

Akronim eSIM je skraćica za „embeded SIM“ ili preciznije „Embeded Subscriber Identity Module“. Na naš jezik bismo mogli da prevedemo kao „ugrađena SIM kartica“. Do razvoja ove tehnologije došlo je zbog težnje proizvođača da se klasične SIM kartice smanje da bi se napravilo više mjesta u telefonu za ostale komponente. Tako smo od klasične SIM kartice došli prvo do mini SIM tehnologije 1996. godine, zatim 2003. godine se pojavila micro SIM kartica. Nano SIM tehnologija se pojavila 2012. godine i činilo se da ova komponenta ne može biti manja. Međutim, eSIM tehnologija je razvijena prije samo par godina i već se pokazala praktičnijom od prethodnih.

eSIM čip ugrađuje proizvođač mobilnog uređaja u matičnu ploču tog uređaja i on posjeduje sve iste karakteristike kao i klasična SIM kartica, s tim da ima i M2M (Machine to Machine) protokol i Remote Provisioning mogućnosti. Kada proizvođač instalira taj čip na matičnu ploču, on je prazan. Neophodno je poslati zahtjev ka željenom mobilnom operateru, a on šalje zahtjev SIM vendoru da kreira SIM profil za tog korisnika. Na kraju se taj SIM profil upisuje u eSIM čip u telefonu korisnika.

Kada korisnik želi da promijeni operatera, potrebno je samo da zatraži novi SIM profil od drugog mobilnog operatera i on će biti upisan u čip, a stari profil će biti obrisan.

Poznavaoci kažu da eSIM tehnologija ima mnogo prednosti u odnosu na sve njene prethodnike: jednostavna je za korišćenje, omogućuje bolju komunikaciju sa pametnim satovima, fitnes gadžetima i ostalim IoT uređajima, nema prilagođavanja SIM kartice za svaki uređaj, jer je eSIM profil jedinstven i isto će funkcionisati na svim uređajima koji imaju eSIM čip. Osim toga, s obzirom da ne postoji fizička SIM kartica, nema ni potrebe za otvaranjem uređaja radi promjene SIM kartice. Aktivacijski QR kod dobijate uz uređaj ili na prodajnom mjestu, a svoj korisnički profil aktivirate u par minuta.

U zemlja u okruženju ova tehnologija pojavila se prije dvije godine, ali kada će u Bosni i Hercegovini, tek ostaje da se vidi.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postBesplatan prevoz učenika nije svima jednako dostupan
Sledeći postZa mjesec dana u Brčkom Državno prvenstvo BiH u LA i ST plesovima i Gala veče