Novo istraživanje pokazalo je da 25 miliona nestalih kineskih djevojčica zapravo uopštee nije nestalo

186

Zvuči kao zaplet nekog trilera. Kontroverzni zakon o jednom djetetu rezultirao je sa 60 milijuna nestalih djevojčica u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. No, jedna nova studija sugerira da čak 25 milijuna njih uopće nije nestalo, nego samo nisu prijavljene pri rođenju, a pojavljuju se u popisima stanovništva tek kasnije u životu, piše CNN.

“Većina koristi demografsko objašnjenje kako bi dokazali da su abortus ili čedomorstvo razlozi zašto se nestale djevojčice ne pojavljuju na popisima stanovništva, no mi smo otkrili da je razlog zapravo politički”, kaže John Kennedy, ko-autor studije i profesor političke znanosti na Sveučilištu u Kansasu.

Jedna obitelj – jedno dijete

Kada je Kina implementirala zakon o jednom djetetu 1979. godine država je očekivala da će provoditi lokalni službenici za planiranje obitelji. Provođenje zakona na selu je bilo dosta teško jer su službenici ujedno bili i dio zajednice. Kennedy je otkrio mnoge slučajeve u kojima su službenici okretali glavu i nisu prijavljivali djecu rođenu izvan pravila o jednom djetetu.

Do sredine osamdesetih kineske su vlasti popustile s rigoroznim pravilom, dopuštajući obiteljima da imaju još jedno dijete, ako je prvo bilo curica. Manje rigorozni zakoni seljake su ohrabrili da u potpunosti zaobiđu pravilo. Kennedyju je to objasnio farmer koji je svoju srednju kćer zvao “nepostojeća”.

“Rekao nam je da je registrirao prvu kćer, a kada je rođeno i drugo dijete koje je opet bilo žensko, jednostavno je nije prijavio. Treće je dijete bilo muško, a registrirano je kao drugo dijete u obitelji.” kaže Kennedy.

Prijavljivali ih tek kasnije

Osim što su skupljali svjedočanstva seljaka, autori studije analizirali su i kineske demografske podatke za posljednjih 25 godina. Otkrili su da iako obitelji nisu registrirale djevojčice nakon rođenja, prijavljivale bi ih na popisima stanovništva u dobi između 10 i 20 godina.
Usporedivši broj rođenih u 1990. i broj stanovnika u 2010 otkrili su četiri milijuna više ljudi, od toga milijun više djevojčica nego dječaka. “Primjetili smo da se djevojčice znatno kasnije registriraju. Djevojčice bi registrirali tek prije braka, dok bi dječake prijavljivali prije početka školovanja”, kaže Kennedy.

24 milijuna neženja

U rujnu 2015. Kina je ukinula zakon o jednom djetetu zbog rastućeg gospodarstva i sve starije populacije. Zbog ovog je zakona zemlja danas poznata po nejednakosti u broju muškaraca i žena. Predviđanja su da će do 2020. godine 24 milijuna kineskih muškaraca biti bez žena.

Kennedy se nada da će otkrića njegove studije pokazati da kineski “bračni problem” u kojem milijuni muškaraca ne mogu pronaći supruge možda i nije toliko ozbiljan kako se do sada mislilo.

IZVORtelegram.hr
Prethodni postLavovi i Delije kod gradonačelnika
Sledeći post“Nezdrava hrana” koja za vas može biti itekako dobra

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime