Novo poglavlje interneta – Kompanija “Facebook” promijenila ime u “Meta”

126

“Komunikacije su uznapredovale, pa tako i naša kompanija”, napisao je Mark Zuckerberg, objavljujući svijetu da kompanija Facebook, čiji je osnivač, mijenja ime u Meta, a da će aplikacija Facebook zadržati svoj naziv.

Novi naziv kompanije proističe iz novog smijera kretanja kompanije – stvaranje “metaverzuma”. Ukratko, riječ je o potpuno novom odnosu i povezanosti među ljudima, kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, koju mogu da žive kroz svoje avatare.

“Baziramo se na tehnologiji koja pomaže da spajamo ljude jedne s drugima. Danas nas vide kao društvenu mrežu, ali osnova je da mi spajamo ljude. Metaverzum je sljedeća granica. Teleportujete se bilo gde, iskusite šta god želite, s kime god želite, u bilo kojem trenutku. Zajedno možemo stvoriti cijelu novu platformu i stvoriti jednu novu kreativnu ekonomiju, u kojoj ćete, stavljanjem naočala na glavu, moći ući u novi svijet. Aplikacije se neće promijeniti, sve će ostati isto, ali metaverzum će biti u centru naših aktivnosti”, izjavio je Zuckerberg.

Jedan od primjera koje je Mark Zuckerberg prikazao je kada je djevojka iz Los Angelesa uživo na koncertu i telefonom nazove svoju prijateljicu iz Kyota u Japanu. Ona se virtualno prebaci na taj koncert, koji ide uživo. Nakon toga obje zajedno, virtuelno, odu na virtuelni afterparty, na kojem se druže s ljudima širom svijeta. U tom svijetu mogu i da kupuju stvari. Namjera je da se izgradi potpuno novi virtuelni svijet, sa novom ekonomijom, u kojoj će dizajneri da kreiraju odjeću ili nakit za avatare, a korisnici metaverzuma će tu odjeću ili nakit potom moći da kupuju i oblače kao avatari. Isto je i sa namještajem, prijevoznim sredstvima, gadgetima, igrama i ko zna čime još. Osim toga, biće tu i svijet igrica, vježbanja, i drugih aktivnosti. Iako nam zvuči nestvarno, i facebook nam je nekada bio isto tako nepojmljiv, a danas je većini ljudi nezaobilazan dio života.

Da li ćemo uskoro hodati sa naočalama preko očiju i živjeti drugačiju, virtuelnu, proširenu stvarnost? Da li je to nova realnost? Ostaje da vidimo, ali i zavisi od nas da li pristajemo na to. U svakom slučaju, Zuckerberg je pojasnio da je riječ o dugotrajnom procesu, da ni oni sami još ne znaju dovoljno, ali imaju plan da u narednih desetak godina razviju ekosistem metaverzuma, u koji će biti uložene milijarde dolara.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postJa(o) meni na pozornici Doma kulture u srijedu
Sledeći postZimsko održavanje puteva i ulica počinje u ponedjeljak 1. novembra