Novoosnovano Udruženje „Vjera&nada“ predstavilo ciljeve i planove rada

129

Predstavnici Udruženja „Vjera&nada“ iz Brčkog, koje je osnovano krajem oktobra ove godine, organizovali su danas svoju prvu konferenciju za javnost, na kojoj su predstavili ciljeve na čijem ostvarenju će raditi, kao i planove za budućnost. Pred prisutne su, u ime Udruženja, izašli Nataša Damjanović, predsjednica Udruženja, Marija Jović, jedna od osnivača Udruženja, i danas pridruženi novi član Dženan Zahirović.

Prisutnima na konferenciji obratila se Nataša Damjanović, predsjednica ovog udruženja, zahvalivši se na podršci i istaknuvši da se nada da će svi zajedno raditi na rješavanju problema sa kojima se suočavaju oboljeli od mišićne distrofije, mišićne atrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, ali i družiti se, organizovati radionice i edukacije i biti korisni članovi zajednice.

Nataša je istakla da su osnovni ciljevi upoznavanje sugrađana i svih relevantnih javnih aktera da ovo udruženje postoji, zatim proširenje članstva, zadovoljenje potreba članova u pružanju spcijalnih, pravnih, zdravstvenoh i drugih vrsta pomoći, podsticanje na unapređenje rada institucija koje se bave tretmanom oboljelih, humanitarni rad, kao i uključivanje u rad udruženja lica koja se bave profesionalnom djelatnošću liječenja, rehabilitacije, njegovanja i edukacije lica oboljelih od mišićne distrofije, atrofije i srodnih oboljenja. To znači da članovi udruženja mogu da budu i sva druga zainteresovana lica, koja na bilo koji način mogu da doprinesu poboljšanju djelovanja i rada Udruženja „Vjera&nada“, makar i kroz plaćanje članarine, neophodne za rad udruženja.

„Namjera nam je da radimo na rješavanju brojnih barijera sa kojima se suočavamo u gradu. Prvenstveno mislim na rampe i barijere sa kojima se suočavamo u saobraćaju, prilikom kretanja i prilaza brojnim ustanovama. Problem je i prevoz, zatim jako mali broj ustanova ima toalete prilagođene licima sa invaliditetom, možda samo jedna ili dvije ustanove u gradu. Veliki problem je i zapošljavanje. Ima naših članova koji su sposobni da rade, bilo to skraćeno radno vrijeme po četiri sata dnevno ili da rade od kuće, ali nemaju priliku za to i nemaju jednaka prava po tom pitanju kao osobe koje nemaju nikakvo oboljenje. Neophodne su nam i dodatne terapije. Idealno bi bilo da imamo podršku grada i Javne zdravstvene ustanove za organizaciju kućnih posjeta mobilnog fizioterapeuta, jer je nama fizikalna terapija izuzetno bitna“, istakla je na konferenciji predsjednica Udruženja „Vjera&nada“ Nataša Damjanović.

Na Međunarodni dana lica invaliditetom, članovi Udruženja ističu da iz godine u godinu postaju vidljiviji u društvu, ali da je i dalje neophodna jača saradnja i veća podrška zajednice, da bi i lica sa invaliditetom mogla da se osjećaju ravnopravnim članovima društva. U narednom periodu radiće i na analizi trenutnih zakonskih rješenja koja tretiraju osobe sa invaliditetom, a kako smo nezvanično saznali u pripremi je novi zakon koji se tiče upravo ove oblasti.

Nakon konferencije, druženje je nastavljeno u hotelu „Jelena“, gdje se prisutnima pridružio i gradonačelnik Zijad Nišić, održavši sa predstavnicima udruženja neformalni sastanak. Podršku su dobili i od članova Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH.

Vezani članak: U Brčkom osnovano Udruženje “Vjera&nada”

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU subotu 2. decembra počinju Čari zime u sezoni 2023./2024.
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 4.12.2023. godine do 10.12.2023. godine