Obilježavanje Svjetskog dana voda pod sloganom “Podzemne vode – otkrivanje skrivenog”

44

Tema Svjetskog dana voda 2022. godine su podzemne vode, a oni koji realizuju ovogodišnje kampanje za očuvanje vodnih resursa na Zemlji provode ih pod zajedničkim sloganom “Podzemne vode – otkrivanje skrivenog”, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Podzemne vode su sakrivene, ali njihov uticaj se vidi svuda. Van pogleda, ispod naših nogu, podzemne vode su skriveno blago koje obogaćuje naše živote. U najsušnijim područjima svijeta, to je ljudima često jedina dostupna voda.

Ovo je neophodno imati na umu neprestano, a pogotovo na dan koji se 22. marta svake godine globalno obilježava, s namjerom da se skrene pažnja na potrebu zaštite voda.

“Gotovo sva tečna slatka voda u svijetu je podzemna voda, koja omogućava snabdijevanje pitkom vodom, sanitarne sisteme, poljoprivredu, industriju i ekosisteme. Na mnogim mjestima, ljudskim aktivnostima se prekomjerno koriste i zagađuju podzemne vode. Na drugim mjestima jednostavno ne znamo koliko vode ima dole”, kažu u INZ-u.

Podzemne vode napajaju izvore, rijeke, jezera i močvare i prodiru u okeane. Podzemne vode se uglavnom obnavljaju kišom i snježnim padavinama koje se infiltriraju u tlo. Podzemne vode se mogu izvući na površinu pomoću pumpi i bunara. Gotovo sva tečna slatka voda na svijetu je podzemna voda. Život ne bi bio moguć bez podzemnih voda, tvrde stručnjaci.

“Podzemne vode će odigrati ključnu ulogu u prilagođavanju klimatskim promjenama. Moramo raditi zajedno na održivom upravljanju ovim dragocjenim resursom. Podzemne vode mogu biti izvan vidokruga, ali ne smiju biti izvan naših misli. Podzemna voda je voda koja se nalazi pod zemljom u izdanima, koji su geološke formacije od stijena, pijeska i šljunka koje zadržavaju značajne količine vode”, ističu u ovom institutu.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postU subotu tribina “STOP nezakonitom zapošljavanju u javnom sektoru”
Sledeći post“Kažeš Jarac” pobjednik IV Gradskog KVIZ takmičenja