Obilježen Dan planate zemlje u Brki

64

Kratkim predavanjem, sadnjom bljnog materijala, predajom recikliranog materijala, sadnjom drveća i drugim aktivostima danas je obilježen Dan planete zemlje. Iza organizacije stoji Eko udruženje “Dar prirode” Brka a u saradnji sa VIII osnovnom školom Brka te JP “Komunalno Brčko”.

Na svjetski dan planete zemlje željeli su uljepšati okolinu a najbolji način za to je sadnja ukrasnog bilja. Tako da je zasađena velika količina cvijeća u prostorijama osnovne škole, okolini mjesne zajednice te je posađeno drvo bor koje je od pamtivijeka postojalo u ovoj lokalnoj zajednici ali je spletom okolnosti isti uništen.

“Stablo bor koji je sinovim Brke i po njemu je Brka prepoznatljiva unazad 120 godina. Nesavjesni ljudi su to prije nekoliko godina srušili. Uporni smo i evo treći put ga zasađujemo i želimo vratiti stare vrijednosti naše mjesne zajednice”, kazao je Zehrudin Pekarić, predsjednik Eko udruženja “Dar prirode” Brka.

Želja da se kroz obilježavanje svjetskih dana ekologije podigne svijest građana o značaju istih a posebno mališana gdje trebaju cijeniti ekologiju od malih nogu. Čini se da u tome odlično uspijevaju.

“Već nekoliko godina mi imamo odličnu saradnju sa udruženjem “Dar prirode” po pitanju okoline i oni nas uvijek nagrade nekom interesantnom dragom nagradom. Ove godine smo dobili 90 sadnica cvijeća i na_a djeca sade to cvijeće”, kazala je Sadeta Hasić, direktorica VIII osnovne škole Brka.

Svakako valja napomenuti i projekat koji je relaizovan početkom februara mjeseca a koji ima za cilj učiti mališane o značaju pravilnog korištenja otpada. Oni su ovaj problem i te kako dobro iskoristili ali ga i unovčili.

“Djeca su organizovala skaupljanje otpada. Obezbijedili smo kontejnere u kojim se vrši sortiranje otpada a nakon toga firma odvozi otpad a i škola ima od toga korist”, kazao je Pekarić.

“Akcija je zaista uspjela, djeca su shvatila i ozbiljno prihvatila ono što se od njih traži a to je sama reciklaža i odvajanje sekundarnih sirovina”, kazala je Hasić.

Mališani su igrali i igru, takmičarskog karaktera, a razred koji je obezbijedio najviše recikliranog otpada dobija i nagradu, a upravo je ovo jedan vid motivacije i dizanja svijesti najmlađih o bitnosti čuvanja okoline od otpada.

(BDCTV)

Prethodni postJavni poziv za realizaciju Kulturne manifestacije „Proljeće u gradu“
Sledeći postOsumnjičenom za seriju nedavnih teških krađa određen pritvor u trajanju do 30 dana

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime