Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

69
Iz arhiva

U organizaciji Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH – Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje, danas je na Trgu mladih u Brčkom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite – Dan zaštite i spašavanja.

Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost, rekao je da je danas Civilna zaštita puno spremnija nego što je bila 2014. godine kada su područje Distrikta zadesile velike poplave.

„Danas imamo kapaciteta u opremi i ljudstvu i možemo odgovoriti zadatku. To se može vidjeti i po izloženoj opremi i vozilima Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje, kao i ljudstvu i opremi različitih nevladinih organizacija s kojima imamo potpisan memorandum o saradnji. Oko 90% opreme Civilne zaštite koju smo prezentovali nabavljeno je kroz donatorska sredstava. Mislim da je ovo dobar primjer kako se može bez velikog utroška sredstava doći do potrebnih materijalno-tehničkih dobara”, rekao je Zaimović.

Sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta BiH Denis Šehanović rekao je da se Distrikt može pohvaliti dobrom saradnjom između Crvenog krsta i Civilne zaštite.

„Crveni krst je u zakonu definisan kao organizacija koja sarađuje s organima vlasti, pa i Civilnom zaštitom. Ta saradnja posebno je ojačala i krenula u boljem pravcu nakon poplava 2014. godine. Naši timovi, Jedinica za spašavanje na vodi, kopnu, sanitetski tim i timovi za psihosocijalnu podršku za unesrećene i za timove su spremni”, kazao je Šehanović.

Na obilježavanju Međunarodnog dana civilne učestvovali su još Policija Brčko distrikta BiH, nevladine organizacije „X centar”, Ronilački klub “Nemo”, Off Road 4×4, „Gorska služba spašavanja”, kao i predstavnici Američke ambasade u BiH i američke vojske.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postKoncert Marije Šerifović biće na stadionu „Blatuša“
Sledeći postDrugo gradsko kviz takmičenje 15. marta