Obilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini

113

Globalnom obilježavanju Međunarodnog dana djeteta pridružila se i Bosna i Hercegovina odigravanjem revijalne fudbalske utakmice u Sarajevu, organizovane u partnerstvu UNICEF-a sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine i Sportskim igrama mladih.

20. novembra 1989. godine svjetski lideri potpisali su Konvenciju o pravima djeteta, kojom su svakom djetetu obećana jednaka prava na obrazovanje, zdravlje i zaštitu. Organizovanjem različitih aktivnosti za djecu i mlade, ovaj značajan datum se već 33 godine obilježava širom svijeta. Budući da je ovogodišnji Dan djeteta u znaku Svjetskog fudbalskog prvenstva, UNICEF u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Nogometnim/fudbalskim savezom BiH i Sportskim igrama mladih BiH organizovao revijalnu utakmicu „Bijeli vs Plavi“.

„Za plavu ekipu nastupilo je 76 djece iz udruženja „Kolibri“, servisnog centra „Dajte nam šansu, Škole fudbala „Respekt“, Škole fudbala „Nova žena“, učenici OŠ „Umihana Čuvidina“, te učesnici Sportskih igara mladih. Djeca iz plave ekipe odmjerila su snage protiv ekipe Bijelih, za koju su nastupile osobe iz javnog, medijskog i sportskog života: Elvir Bolić, Frenki, članovi grupe Helem Nejse, Damir Kustura, Alma Dautbegović Voloder, Maja Čengić Miralem, Belma Zukić Ligata, Maja Arslanagić, Adis Hadžić, Sanel Konjhodžić, Bojan Govedarica, Nermin Kustura, članice prvog tima SFK Sarajevo 2000 Amela Kršo i Amra Omeragić, fudbaleri FK Željezničar – Haris Hajdarević i Santos Rodrigues Clerismario, kao i fudbaleri FK Sarajevo – Kenan Lamadžema i Seid Pramenković“, saopštili su organizatori.

Početni udarac izvela je Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, a iako se radilo o revijalnoj utakmici, želja za pobjedom u obje ekipe je bila itekako prisutna. S obzirom na neuobičajen broj igrača na terenu, svi učesnici, ali i gledatelji jako su se dobro zabavljali, a atmosferu je dodatno upotpunio Jasmin Ligata, poznati sportski radnik i projekt menadžer udruženja Pomozi.ba. Najsmješniji trenutak dogodio se prilikom dosuđivanja „nepostojećeg“ penala za ekipu Bijelih. Nakon dosta rasprave, Santos je postigao pogodak iz penala za svoju ekipu, a kako su na golu bila dva golmana ekipe Plavih, penal je priznat kao dva pogotka. Utakmica je završena rezultatom 7:3 u korist ekipe Plavih.

Podršku djeci pružili su i Edin Džeko, Amel Tuka i Haris Duljević, koji su putem video poruka dali svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma. Osim njih, svi klubovi fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine pridružili su se aktivnostima obilježavanja Dana djeteta prilikom odigravanja prvenstvenih utakmica ovog vikenda.

„Igrači svih 12 klubova su u pratnji mališana izašli u bojama UNICEF-a, i poslali jedinstvenu poruku, da bez obzira na to odakle dolaze, za koji tim nastupaju i koje su boje njihovi dresovi, kada je riječ o pravima djece i podršci u njihovom ostvarivanju može postojati samo jedan tim“, ističu organizatori.

S obzirom da je sport, ističu u ovoj organizaciji, oduvijek najjednostavniji i najbolji primjer jednakosti i inkluzije, tako je i odigravanje ove utakmice doprinijelo tome da pokažemo da svako dijete, bez obzira na pol, rasu, vjeru, boju kože, mogućnosti ili prepreke, ima pravo da se osjeća pobjednikom, da bude uključeno u društvene procese i zaštićeno od svih oblika diskriminacije.

IZVORunicef.ba; brckodanas.com
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 21.11.2022. do 27.11.2022. godine
Sledeći postDigitalizacijom do lakšeg upravljanja poslovnim procesima u malim i srednjim preduzećima