Od 1. novembra obavezna zimska oprema

23

„U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima od 1. novembra tekuće godine do 1. aprila naredne 2024. godine, na snazi je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima, izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta BiH.

Pod zimskom opremom, koju bi trebalo da imaju motorna vozila u zimskim uslovima prema navedenom pravilniku, smatraju se:
– pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
– pneumatici za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača ili
– pneumatici za ljetnu upotrebu na svim toškovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskim uslovima na putevima, podrazumijevaju se situacije u kojima:
– pada snijeg i zadržava se na kolovozu,
– na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega,
– pada kiša i ledi se na kolovozu,
– kolovoz je zaleđen.

Kazne za nepoštovanje ove obaveze su 40,00 konvertibilnih maraka zbog neposjedovanja zimske opreme za motorna vozila, te isključenje iz saobraćaja kada nastupe zimski uslovi na putevima.

„Pozivamo sve vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju“, ističu u brčanskoj Policiji.

IZVORwww.brckodanas.com; www.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postZa ublažavanje energetske krize Brčkom 700.000 evra pomoći od EU
Sledeći postBolji posao – sedmična ponuda poslova