Od danas besplatan Wi-Fi u centru

57

Danas (7. mart 2015. godine) u 14:00 h ispred zgrade Vijećnice gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr Anto Domić i direktor JP „Komunalno Brčko“ Admir Nuković zvanično će da objave da je pušten u rad bežični internet u užem centru Brčkog.

Naziv mreže je Brčko Free WiFi. Ovaj javni servis je od danas dostupan svim građanima koji posjeduju uređaje sa pristupom internetu, a pokriva područje od zgrade Vlade do Direkcije za finansije.

Nakon konekcije na mrežu, korisnika dočekuje sertifikat proizvođača opreme, a nakon što izabere da nastavi konekciju, korisniku se otvara Captive Portal, u kojem je potrebno unijeti korisničko ime Brcko i password Distrikt. Nakon autentikacije, korisnicima se otvara Google.

Link je brzine 10/10 Mbps. Ograničenja koja su uvedena za korisnike su bazirana na fer osnovi za pristup internetu za do 200 korisnika u isto vrijeme, a internet bi trebalo da bude korišten za informativne usluge, provjeravanje mailova, viber, pa čak i youtube. Jedna sesija za korisnika traje maksimalno 10 minuta, nakon čega će se tražiti ponovno logovanje. Svaki korisnik će moći da koristi ovaj besplatni internet maksimalno sat vremena dnevno.

Javni WiFi, postavljen na ovaj način, neće ugroziti ni poslovne procese komercijalnih internet servis provajdera. Aktivnu i pasivnu opremu za mrežu nabavila je Vlada Brčko distrikta BiH, a JP „Komunalno Brčko“ će da održava mrežu, u skladu sa dozvolama koje je JP “Komunalno Brčko” dodijelila Regulatorna agencija za komunikacije u BiH.

Riječ je o dozvolama za obavljanje djelatnosti operatora javnih elektronskih komunikacijskih mreža i dozvoli za obavljanje djelatnosti davaoca pristupa internetu.

Pristup mreži će biti kontrolisan u skladu sa bezbjednosnom politikom i pravilima poslovnog korišćenja interneta.
Besplatan pristup internetu dio je projekta „Pametna mreža za pametni grad“, na kojem Vlada Brčko distrikta BiH – kancelarija gradonačelnika i JP „Komunalno Brčko“ rade zajedno od jula prošle godine.

Prethodni postUpriličen muzički program grada Cres povodom 16. godišnjice Distrikta
Sledeći postPotpisan Ugovor o izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime