Od ove godine u Brčkom će biti besplatna vakcinacija protiv HPV-a

56

Ove godine, po prvi put, u budžetu Brčko distrikta BiH za 2024. godinu izdvojeno je 150.000 KM za prevenciju malignih oboljenja uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV-om), odnosno za nabavku vakcina protiv HPV-a, potvrđeno nam je iz Pododjeljenja za javno zdravstvo, koje je već neko vrijeme radilo na tome da se i HPV vakcinacija uvrsti u kalendar imunizacije i vakcinacije Brčko distrikta BiH.

„Prema instrukciji za imunizaciju za 2024. godinu, koja se nalazi u Programu mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti, vakcinacija protiv HPV-a se uvodi u kalendar vakcinacije u Brčko distriktu BiH za 2024. godinu kao preporučena besplatna vakcinacija, za djevojčice i dječake u dobi od devet do 14 godina. S obzirom na to da HPV vakcinacija u Brčko distriktu BiH počinje u toku 2024. godine, kako djeca koja su napunila 15 godina početkom godine ne bi ostala uskraćena za mogućnost besplatne vakcinacije, omogućiće se besplatna HPV vakcinacija za svu djecu koja pune 15 godina u 2024. godini. Vakcinacija za uzrasne grupe starije od 14 godina sa preporukom ljekara će biti besplatna u skladu sa dostupnošću vakcina“, pojašnjavaju iz ovog pododjeljenja.

Vakcinu protiv HPV-a, na lični zahtjev, moći će da prime i lica starija od 14 godina, ali će troškove vakcinacije snositi korisnici usluge.

Vakcinacija protiv HPV-a već duže vrijeme moguća je u Republici Srpskoj, posredstvom JZU Instututa za javno zdravstvo.

Infekcija HPV-om može dovesti do razvoja malignog oboljenja grlića materice, vanjskih dijelova ženskih i muških polnih organa, kao i anusa, što se može spriječiti vakcinom protiv HPV-a.

Kalendar obaveznih imunizacija u Brčko distriktu BiH obuhvata:

IZVORPododjeljenje za javno zdravstvo
Prethodni postBrčko potpisalo ugovor o pružanju usluge palijativne njege
Sledeći postZelena tranzicija: Šta je potrebno da bh privrednici znaju?