Od „Sastavljam se“ do „Spajalice“

U Gradskoj galeriji u Vijećnici otvorena prva samostalna izložba slika umjetnice Vanje Stevanović

382

Bila sam na otvaranju mnogo umjetničkih izložbi, ali ni na jednoj nikada nije bilo toliko podrške, ljubavi, radosti, suza u očima i ponosa, i ni na jednoj nije bilo toliko posjetilaca, kao na otvaranju izložbe slika u Gradskoj galeriji naše sugrađanke, Vanje Stevanović. Nisam brojala, ali bilo nas je više od stotinu.

 

Svi koji su večeras došli u Gradsku Vijećnicu na otvaranje njene prve samostalne izložbe, ponijeli su zauvijek u srcu divan osjećaj i neponovljivu emociju, koju samo umjetnik i umjetnost mogu da stvore.

Vanjini učenici iz Pete osnovne škole, Vanjini pjevači iz Crkvenog hora „Sveti Stefan Dečanski“, Vanjine prijateljice iz sekcije Likovne radionice Legata Ekmečić, poznanici, kolege i bivši učenici iz Osnovne muzičke škole, porodica – majka, sestra, kćerka, unuka i drugi brojni rođaci i srodnici, njena prva nastavnica muzičke kulture, prijatelji iz Bijeljine, Banjaluke, Sarajeva, Vinkovaca, Orašja i drugih gradova, poštovaoci umjetnosti i prijatelji i sugrađani iz Brčkog – nismo brojali, ali toliko mnogo dragih lica koja su ispunila izložbeni salon u Vijećnici doslovno do zadnjeg mjesta, da je bilo neprocjenjivo večeras biti dio ovog kulturnog događaja u Brčkom.

Svi su došli da podrže Vanju, koja do prije nekoliko godina i nije znala da u sebi ima i tu umjetničku – slikarsku crtu, jer je onu muzičku odavno već pokazala i dokazala.

O njenim izuzetnim slikama govorio je profesor Zoran Dragičević, poredeći njene radove sa umjetnicima svjetskog glasa od V vijeka do danas. Njenu izuzetnost istakla je i Mensura Kadrić, voditeljica Likovnih radionica Legata Ekmečić. Koliko je Vanjin rad značajan za Legat Ekmečić, istakao je Ćazim Suljević, potpredsjednik Upravnog odbora Fondacije Legat Ekmečić, naglasivši da je ovom izložbom Legat Ekmečić ujedno obilježio i pet godina od osnivanja ove značajne institucije kulture u našem gradu. Program je vodila kustosica Legata Ena Gluhaković.

Obraćanje prisutnima Vanja je započela komentarom kako se, dolazeći večeras u Vijećnicu, i vidjevši svoje slike kroz prozor, zapitala da li je to zaista istina, kako je to moguće i otkuda sve to.

Dio Vanjinog govora na otvaranju izložbe

A novi naziv izložbe je – “Spajalica”. Spojila je sebe, spojila je sve nas zajedno, spojila je toliko ljudi i sudbina na jednom mjestu, a to danas malo kome polazi za rukom, posebno u ovakvom obliku.

Umjetnost nas spaja. Ljubav nas spaja. Poštovanje nas spaja.

Vanjina izložba je i prodajnog karaktera, mada je na otvaranju bilo zaista teško pogledati sve radove zbog velikog broja posjetilaca. Stoga, iskoristite priliku i posjetite Vijećnicu u narednim danima. Izložba je dostupna javnosti narednih 12 radnih dana, od 08:00 do 17:00 časova.

Čestitam Vanja!

Jelena Lugonja

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postTužilaštvo Distrikta pridružilo se kampanji „Ne oklijevaj, prijavi!“
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 6.11.2023. godine do 12.11.2023. godine