Odlučeno! Rijaliti program u BiH samo iza ponoći

69

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije je na 19. sjednici usvojilo prijedlog izmjene člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji se odnosi na reality programe.

Podsjećanja radi, prijedlog izmjene u novom nacrtu je glasio “Reality programi i pseudoreality programi će biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev”.

Podsjećamo da je Demokratski omladinski pokret u BiH (DOP) početkom decembra pokrenuo potpisivanje peticije za ukidanje emitovanje reality programa “Farma” za prostor Bosne i Hercegovine. Peticiju je potpisalo više od 5.000 osoba, a proslijeđena je RAK-u. U peticiji su članovi Demokratskog omladinskog pokreta naveli da je vrijeme je da se konačno “sredi” medijski prostor u BiH i da se odredi prikladno vrijeme za različite emisije u zavisnosti od sadržaja erotike, nasilja i sličnih štetnih sugestija.

“Pomozite da se izborimo za privremeno ukidanje ove emisije ili pomijeranje termina emisije u rane jutarnje sate od 01:00 sati do 05:00 sati”, bio je prijedlog DOP-a.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije je na sjednici razmatralo i usvojilo set prijedloga za izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Pravila o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga i Pravila o pružanju medijskih usluga radija.

Vijeće je razmatralo i zaključak Vijeća ministara sa 33. sjednice u vezi sa donošenjem odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Agencije, te razrješenjem, odnosno imenovanjem v.d. generalnog direktora. Vijeće Agencije je jednoglasno zaključilo da odluka o imenovanju i razrješenju v.d. generalnog direktora nije u skladu sa nadležnošću Vijeća ministara BiH, u smislu člana 20. Zakona o Vijeću ministara.

Vijeće Agencije smatra svojom obavezom da na navedene okolnosti upozori Vijeće ministara BiH i da zatraži preispitivanje odluke, odnosno da se nikakve privremene kadrovske promjene ne čine do okončanja konkursne procedure za izbor generalnog direktora Agencije, koja će biti obavljena u najkraćem mogućem roku, saopćeno je iz RAK-a.

(Klix.ba)

Prethodni postTrinaesti LOKOMOTIVA KUP 2015 počinje u petak 18.decembra
Sledeći post7 namjernica koje mogu zamijeniti so

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime