Određen pritvor kineskim državljanima, osumnjičenim za otmicu dvoje sunarodnika

88

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor kineskim državljanima S.B. (51)* i S.X. (40), zbog otmice dvoje sunarodnika 5. maja u Brčkom.

“Usljed opasnosti od bjekstva, njima je određen pritvor u trajanju od jednog mjeseca, dok su osumnjičenoj za pomaganje u otmici W.S. (44) izrečene mjere zabrane“, saopšteno je iz Tužilaštva.

U okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH krajem prošle sedmice uhapsila je troje kineskih državljana zbog sumnje da su 5. maja oko 9.00 časova, ispred hotela u ulici Jovana Dučića u Brčkom, oteli sunarodnike Z.J. i H.G.

„Sumnja se da su S.B. i S.X, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelohranitelja, sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeosumnjičene W. S. Tu su ih protivpravno držali i prijeteći im pištoljima uslovljavali da S. B. na ime štete iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125.000,00 evra, navodi se u naredbi o provođenju istrage. Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z.J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji“, navodi su u saopštenju Tužilaštva.

Policija ih je ubrzo lišila slobode i predala Tužilaštvu, koje je odmah po ispitivanju osumnjičenih podnijelo prijedlog za određivanje pritvora S.B. i S.X, odnosno za izricanje mjera zabrane za W.S. Da bi se osiguralo njihovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Osnovni sud Distrikta prihvatio je oba tužilačka prijedloga.

„Usljed opasnosti od bjekstva, sud je odredio pritvor za S.B. i S.X. u trajanju od jednog mjeseca, dok je osumnjičenoj W.S. izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, uz privremeno oduzimanje važeće putne isprave. Nezavisno od odluke po žalbi, koju osumnjičeni mogu izjaviti Apelacionom sudu, Tužilaštvo i Policija intenzivno nastavljaju istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela Otmice i Neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje.

(Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.)

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postJP “Komunalno Brčko” poziva vlasnike mješanaca da ih prijave za izložbu pasa
Sledeći postKadetkinje KK “Lavovi” Brčko šampionke Republike Srpske