Određen pritvor osumnjičenom za ubistvo u Maoči

81

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor 63-godišnjem H.M. iz Maoče kod Brčkog osumnjičenom da je prije dva dana u ovom mjestu hicima iz pištolja ubio R.L (70).

Nakon što je ispitan u Tužilaštvu prema osumnjičenom je predložen pritvor zbog opasnosti da bi mogao uticati na svjedoke ili uništiti tragove važne za krivični postupak i ponoviti krivično djelo. Osim toga ocijenjeno je da je krivično djelo posebno teško s obzirom na način izvršenja i njegove posljedice, zbog čega bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Na današnjem ročištu za određivanja pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva u cjelosti, ocijenivši ga osnovanim iz svih razloga navedenih u prijedlogu, pa je osumnjičenom odredio pritvor u trajanju do 30 dana. Rješenje o određivanju pritvora odmah je izvršeno iako osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo ovu sudsku odluku pobijati žalbom.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je istragu protiv H.M. iz Maoče zbog sumnje da je 12. marta oko 10,00 sati na lokalnom putu prema susjednim Rašljanima hicima iz pištolja lišio života R.L. (70) takođe iz Maoče. Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH obavljen je uviđaj na licu mjesta i prikupljeni dokazi koji potvrđuju osnovanu sumnju da je ubistvo počinio H.M. Važne okolnosti subotnjeg ubistva, uključujući i činjenicu da je izvršeno upotrebom pištolja za koje H.M. ne posjeduje važeću ispravu o oružju, Tužilaštvo je konkretiziralo prijedlogom za određivanje pritvora, koji je sud na današnjem ročištu u cjelosti prihvatio.

Po određivanju pritvora prema osumnjičenom Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavlja istragu u ovom predmetu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela ubistva i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružja. Inače za ubistvo, kakvo je predmetom istrage protiv H.M., zaprijećena je kazna zatvora od najmanje pet godina, dok je već i sama neovlaštena nabavka i držanje oružja kažnjiva zatvorom do jedne godine ili novčanom kaznom.

Prethodni postOdržan Međunarodni stonoteniski tunir u organizaciji STK “Brka 2007”
Sledeći postASuBiH: Radionica na temu financija i ekonomije

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime