Određen pritvor za bračni par uhapšen u akciji “Korov”

70

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor supružnicima P. K. (50)* i K. K. (41), uhapšenim prije dva dana u policijskoj akciji kodnog naziva Korov. Budući da posjeduju državljanstva drugih država, osumnjičenima za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, jednomjesečni pritvor određen je usljed opasnosti od bjekstva.

„U okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH prije dva dana uhapsila je P. i K. K, oboje državljani Hrvatske i Austrije, zbog sumnje da su u mjestu Gornja Skakava, jugozapadno od Brčkog, uzgajali indijsku konoplju. Oni se sumnjiče da su na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada indijske konoplje s ukupno 302 stabljike. Takođe, oni su u kući, u tom naselju, držali predmete koji se mogu dovesti u vezu sa uzgojem ove biljke, ali i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena“, navodi se u naredbi o provođenju istrage.

Pošto ih je Policija lišila slobode, nastavljena je kriminalistička obrada slučaja, a u daljem postupku postupajući tužilac Tužilaštva ispitao je osumnjičene i podnio prijedlog da im se, usljed opasnosti od bjekstva, odredi pritvor.

„Radi osiguranja njihovog daljnjeg prisustva i uspješnog vođenja krivičnog postupka, Osnovni sud Distrikta odredio je pritvor za P. K. i K. K. u trajanju od jednog mjeseca. Nezavisno od odluke po žalbi, koju osumnjičeni mogu izjaviti Apelacionom sudu, Tužilaštvo i Policija intenzivno nastavljaju istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija“, navodi se u saopštenju Tužilaštva Distrikta.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

IZVORwww.brckodanas.com; www.jt-brckodistriktbih.pravosudje.ba;
Prethodni postObratite pažnju na rok trajanja proizvoda koje kupujete
Sledeći postU Brčkom sinoć uhapšen muškarac s puškom