Održan sastanak predstavnika civilnog sektora u BiH i američkih senatora

145

Juče je u Sarajevu održan sastanak predstavnika civilnog sekora u BiH sa ambasadorom SAD u BiH Majkom Marfijem, američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom. Tema sastanka bila je borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Brčko distrikt BiH predstavljao je Božidar Jović, predsjednik Udruženja građana „Demos“.

„Ovo je najviša zvanična posjeta Bosni i Hercegovini iz Sjedinjenih Američkih Država unazad nekoliko godina i bila mi je velika čast i privilegija da učestvujem u radu sastanka. Zahvaljujem se USAID-u i CCI-u na povjerenju da predstavim projekat na kojem UG „Demos“ radi od januara 2022. godine i ukažem na korupciju u Brčko distriktu BiH, koja je najveći neprijatelj stanovnika naše lokalne zajednice. Istakao sam da je bezbjednosna situacija u Brčkom odlična, da je naša multietnička zajednica primjer zdravog suživota među ljudima, ali da tu harmoniju narušavaju korupcija, nepotizam i politički interesi, te da to čini život u Brčkom teško podnošljivim. Upravo je korupcija razlog migracija pojedinaca, ali i cijelih porodica, neprodukivne i glomazne javne uprave, javnih preduzeća i ustanova, nezadovoljstva građana uslugama koje pruža obrazovni i zdravstveni sektor i nerealizovanim infrastrukturnim projektima”, istakao je Jović.

U uvodnom izlaganju, američki ambasador Marfi je izjavio da će političari koji ne budu poštovali interese građana i nastave sa koruptivnom praksom, biti sankcionisani.

“Nadam se da će ambasada SAD-a, supervizor za Brčko, kao i Kancelarija OHR-a u BiH da se angažuju u tom smjeru, da se okonča bahatost pojedinih brčanskih političara koji su umislili da su lokalna božanstva i koji odlučuju ko će se gdje zaposliti u javnom sektoru i preduzećima, kao i koje NVO će dobiti sredstva iz budžeta svih nas. Kao potencijalno rješenje problema naveo sam razvoj civilnog sektora i jačanje kapaciteta organizacija koje bi pratile rad sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, sa akcentom na aktivno prijavljivanje uočenih koruptivnih radnji”, kaže Jović.

Proces reforme javne uprave je u toku i ne bi smio da prođe bez aktivnog angažmana civilnog sektora, koji bi trebalo da bude direktno uključen i da nadgleda taj proces, smatraju u UG “Demos”.
“Kroz projekte je potrebno uticati na glasače da glasaju za pojedince i stranke koji vode zdravu javnu politiku koja vodi izgradnji institucija Brčko distrikta BiH i boljih uslova za život svih građana, a ne samo političkih i biznis elita. Svaka stranka ima dovoljno mladih i perpektivnih političara koji mogu biti budući nosioci zdrave vlasti u Brčko distriktu BiH,“ zaključuje Božidar Jović, predsjednik UG “Demos” Brčko.

Američki zvaničnici su sastanak sa predstavnicima civilnog sektora održali nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, da bi sagledali cjelokupnu sliku stanja u oblasti korupcije u BiH iz više uglova. U narednom periodu Brčko će posjetiti zamjenica ambasadora Debora Menuti koja će razgovarati i sa predstavnicima civilnog sektora o daljim koracima.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPremijer liga BiH: Poraz hrabrih Lavica u prvom polufinalnom meču play off-a BiH
Sledeći postKK „Lavovi“ Brčko: Plasmanom u polufinale Prvenstva BiH spuštena zavjesa na uspješnu sezonu