Održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju

37

Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama Skupštine Brčko distrikta BiH i Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH proveli su javnu raspravu o Izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Distriktu.

Predsjedavajući Komisije Senad Osmanović rekao je da je cilj javne rasprave da se sa stručne i javne strane razmotre predložene izmjene i dopune, od kojih su, kaže Osmanović, neke kvalitetne dok bi druge, po mišljenju poslanika i učesnika javne rasprave, trebalo mijenjati.

Osmanović je podsjetio da se izmjene odnose, prije svega, na utvrđivanje nastavnih i nenastavnih dana, opisno ocjenjivanje učenika u prvoj trijadi te zapošljavanje u obrazovnim institucijama.

„To su proceduralne izmjene, osim onih koje se odnose na radni status asistenata, koji će sada imati mogućnost zaposlenja na određeni ili neodređeni period. Postoji tendencija za uvođenje eksterne mature za srednjoškolce i osnovce, jer naši srednjoškolci moraju da polažu maturski ispit ukoliko žele da upišu fakultet izvan Brčkog“, istakao je Osmanović.

Još nije kasno da zainteresovani građani upute prijedloge na izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH, a rok za njihovu dostavu skupštinskoj Komisiji je do naredne srijede.

IZVORwww.skupstinabd.ba
Prethodni postRadionice za srednjoškolce – stop govoru mržnje i ekstremnom narativu
Sledeći postProvedena javna rasprava o Nacrtu Zakona o zapošljavanju