Održana prva javna rasprava o budžetu Distrikta za 2024. godinu

25

Održana je prva javna rasprava o Prijedlogu budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu koji iznosi 398,9 miliona KM.

Predsjedavajući Komisije za budžet Skupštine Brčko distrikta BiH Srđan Blažić je rekao da će Komisija razmotriti sve pristigle prijedloge i zahtjeve građana i one opravdane uvrstiti u budžet.

„Očekujemo da će nakon 60 dana skupštinske rasprave prijedlog budžeta biti usvojen u skladu sa Statutom Brčko distrikta“, rekao je Blažić.

Blažić je napomenuo da je u predloženom budžetu 92 miliona KM prenijeto iz kapitalnog budžeta za 2021, 2022. i 2023. godinu, dok kapitalni budžet za 2024. iznosi 28 miliona KM.

„Oko 30 miliona KM su sredstva namijenjena za socijalna i druga davanja kroz Odjeljenje za zdravstvo i Odjeljenje za obrazovanje. Važno je napomenuti da je u ovom prijedlogu budžeta planirano povećanje plata za pet posto što je u skladu s dogovorom sa Sindikatom Distrikta. Na ovaj način osnovica za obračun plate će sa 700 biti povećana na 735 KM“, pojasnio je Blažić.

Vesna Arsenić, predsjednik Mjesne zajednice Plazulje, istakla je da su u budžetu za narednu godinu za ovu mjesnu zajednicu planirana sredstva za izgradnju vodovodne mreže, čime će se riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja u Plazuljama.

„Sada samo čekamo da se budžet usvoji kako bi se moglo krenuti u realizaciju ovog projekta“, rekla je Arsenićeva.

Ferida Halilović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“, rekla je da očekuje da Udruženje sljedeće godine dobije veću finansijsku podršku od Distrikta kako bi moglo da realizuje sve planirane aktivnosti od društvenog značaja.

Juro Blažević, predsjednik mjesne zajednice Krepšić 2, rekao je da je u ovoj mjesnoj zajednici neophodno povezati domaćinstva s gradskim vodovodom, kao i izgraditi autobusko stajalište.

Druga javna rasprava o Prijedlogu budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu biće održana u subotu, 21. oktobra 2023. godine, u sali za plenarna zasjedanja Skupštine, s početkom u 12:00 časova.

IZVORwww.brckodanas.com; www.skupstinabd.ba;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postDan borbe protiv trgovine ljudima – u 2023. godini prva presuda za prisilu na brak