Održana radionica na temu „Saradnja organizacija civilnog društva i medija u Brčko distriktu BiH“

75

Juče je u Brčkom u organizaciji Udruženja BH novinari, a uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, održana radionica na temu „Saradnja organizacija civilnog društva i medija u Brčko distriktu BiH“.

Na radionici se raspravljalo o društvenoj ulozi i značaju civilnog društva i medija te njihovom odnosu u duhu jačanja partnerstva kako bi zajednički doprinijeli pozitivnim promjenama u društvu.
Adis Šušnjar, projekt koordinator Udruženja BH novinara, smatra da se civilno društvo i mediji više ponašaju kao konkurenti, a manje kao partneri, ističući kako je cilj radionice da se razvije ta saradnja i podstakne razgovor medija i civilnog društva.

Obraćajući se prisutnima u uvodnom dijelu šef Vladinog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Tomislav Stjepanović je napomenuo da Brčko ima oko 600 nevladinih organizacija, od kojih se radom s civilnim društvom bavi oko 200, kao i da Vlada finansijski pomaže rad civilnog sektora i medija.

„Mi kao institucija uvijek stojimo na raspolaganju i civilnom sektoru i medijima. Da je potrebno unapređenje u radu – toga smo svjesni i na tome radimo. Za rad nevladinog sektora na godišnjem nivou putem Odjeljenja za stručne i administrativne poslove izdvoji se oko 2,2 miliona maraka, dok su ti iznosi za rad medija daleko manji, ali očekujemo da se i to u budućnosti promijeni“, pojasnio je Stjepanović.

„Možda bi trebalo više ovakvih susreta i druženja, ali svakako da bi i zajednički projekti s ciljem obavještavanja i uticaja na javnost mogli biti neki put za budućnost“, dodao je Jasmin Jašarević iz Centra za omladinski razvoj „Proni“.

Predsjednik Kluba novinara Bosanska Posavina Admir Kadrić kazao je da je odnos medija prema vlasti u Distriktu onakav kakvog ga novinari ostvare.

„Onoliko koliko su novinari međusobno jaki i koliko poštuju profesionalizam, toliko će nas poštovati i svaka vlast“, rekao je Kadrić dodajući da će zaključci sa svih okruglih stolova koji će biti održani širom BiH biti proslijeđeni nadležnim institucijama oba entiteta i Vijeću ministara BiH za izradu strategije rada nevladinog sektora i medija.

Prethodni postPrezentovan urbanistički projekat cjelovitog uređenja izletišta Ficibajer
Sledeći postU toku obuka za poslove državne uprave za primjenu informacionih tehnologija i rad na računaru

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime