Oktobar – Mjesec borbe protiv raka dojke

75
Izvor: pexels.com

Oktobar se u mnogim zemljama svijeta, a i kod nas, obilježava kao Mjesec borbe protiv raka dojke.

Cilj je da se skrene pažnja na učestalost ove bolesti i podigne svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje registruje oko 2.260.000 oboljelih žena, dok svake godine od raka dojke bitku izgubi više od pola miliona žena.

Do sada identifikovani faktori rizika za nastanak karcinoma dojke su, osim statusa ženskog pola, starije životno doba, genetska predispozicija, dužina reproduktivnog perioda, broj porođaja, godine u vrijeme rođenja prvog djeteta, gojaznost, konzumacija alkohola, proliferativne bolesti dojke, izloženost zračenju, fizička neaktivnost, upotreba duvana. Na neke od ovih faktora može da se utiče, t.j da se umanji njihovo prisustvo, kao što su konzumacija cigareta i duvanskih proizvoda, te izloženost duvanskom dimu, nepravilna ishrana i gojaznost, fizička neaktivnost i prekomjerna upotreba alkohola.

Metode za rano otkrivanje raka dojke su: samopregled dojki, ljekarski pregled, UZV pregled dojki i mamografija.

Usvajanje zdravog stila života i redovno obavljanje pregleda imaju ogroman značaj za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspješnost liječenja. Pravovremenom primjenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno unaprijediti zdravstveno stanje i kvalitet života oboljelih žena. Više od 90% žena sa rakom dojke mogu se izliječiti, ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadijumu i ispravno liječi.

Izvor: pexels.com

Roza trakica predstavlja znak solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Izvor fotografije: JZU Brčko

Podršku svim ženama oboljelim od raka već godinama daju članice Udruženja “Brčansko srce”, koje su i ovog oktobra posjetile pacijentkinje, operisane od raka, na Odjeljenju hirurgije Bolnice Brčko i darovale im prigodne poklone. U ime odjeljenja ugostili su ih prim. dr Darko Lazić i glavni tehničar Mehmed Mehmedović.

Budimo odgovorne prema svom zdravlju!

IZVORwww.brckodanas.com; www.facebook.com/jzuzcbdbih;
Prethodni postU BiH neophodno uspostaviti berzu električne energije
Sledeći postU Vijećnici organizovan prijem za učesnike sajma „Dani voća”