Online konferencija „Priče o uspjehu“

282

Jasmin Šabanović, 1990. godište, javio se iz Londona. On pohađa Queen Mary University kao dobitnik Chevening stipendije koju dodjeljuje britanska Vlada. Haris Salkić sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu prvi je pobjednik takmičenja u poslovnim idejama „Sarajevo biznis foruma“, a želja mu je da osnuje proizvodnju robotske ruke. Nada Stjepanović proglašena je studentkinjom godine na The City College of New York i polako ostvaruje svoj san radeći na Filmskoj akademiji u New Yorku. Zorka Stojanović javila se iz Brčkog. Ona je višestruka prvakinja države i svjetski šampion u MMA 2015. godine. Aleksa Gavrić studira Computer Science u Rochesteru, New York, radi u IT centru Simon Business School, i nekadašnji je đak brčanske Gimnazije. Nikola Spasojević je na doktoriskim studijama iz Kompjutacionih nauka, inžinjerstva i matematike Univerziteta u Teksasu.

Ovi mladi ljudi, posvećeni nauci, umjetnosti ili sportu, razgovarali su putem video poziva sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem i predstavili mu su svoje ideje za poboljšanje statusa mladih, kao i iskustva koja su stekli dok su živjeli u Brčkom i/ili dok borave u inostranstvu ili drugim bh gradovima. Neki od prijedloga bili su stipendiranje mladih sa područja Distrikta koji su se odlučili za doktorske nauke, zatim osnivanje fonda za naučno istraživački rad i osnivanje poslovnog inkubatora za mlade, da bi imali mjesto na kojem će razvijati svoje ideje.

Gradonačelnik je istakao da je bilo zadovoljstvo slušati njihova razmišljanja i obećao da će o njihovim prijedlozima raspravljati kolegijum Vlade, da bi o prjedlozima razgovarali i institucionalno, te našli način da ih podrže.

Konferencija „Priče o uspjehu“ organizovana je u okviru obilježavanja 21. godišnjice od osnivanja Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Organizacijom „Mali Princ“ iz Brčkog.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postČlan predsjedništva BiH Željko Komšić u posjeti Brčkom
Sledeći postDanas u Brčkom humanitarni kviz znanja