Oprez zbog cyber napada

54

Policija Brčko distrikta BiH poziva fizička i pravna lica na oprez prilikom obavljanja internet transakcija ili čuvanja podataka u računarima i serverima bez adekvatne zaštite.

“Policija Brčko distrikta BiH je u prethodne tri godine evidentirala više slučajeva cyber napada na računarske sisteme građana i poslovnih subjekata s područja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i njihovih poslovnih saradnika, pri čemu su uzrokovane materijalne štete u pojedinačnim iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka”, navodi se u saopštenju Policije.

Riječ je o slučajevima kada napadač, iskorištavajući bezbjednosne propuste računarskih sistema, koristi zlonamjerne kodove u prilogu e-maila, neovlašteno pristupa sadržajima e-mail komunikacije među poslovnim subjektima, presreće e-mail poruke koje sadrže fakture za plaćanje i mijenja broj bankovnog računa na koji treba uplatiti novac.

“Napadači vješto podešavaju e-mail poruke čije su izmjene često neprimijetne, a brojevi izmijenjenih bankovnih računa obično nisu s područja BiH, što se može utvrditi na osnovu IBAN početnih oznaka računa. Takođe su evidentirani i slučajevi Ransomware napada kada upotrebom softvera sa zlonamjernim kodom napadač vrši kriptovanja svih elektronskih podataka, čineći tako nedostupne i neupotrebljive elektronske dokumente, baze podataka i knjigovodstvene softvere, ucjenjujući potom žrtve, tražeći od njih veliku novčanu naknadu za otključavanje podataka”, pojašnjavaju u Policiji.

Policija Brčko distrikta BiH upozorava građane i poslovne subjekte da povećaju oprez i ne otvaraju priloge iz sumnjivih poruka, da provjere brojeve bankovnih računa na koje vrše uplate, da vrše provjere istih kroz telefonsku komunikaciju s poslovnim saradnicima, te da izvrše provjere sumnjivih e-mail poruka i domenskih naziva.

“Takođe, savjetujemo da se ne vrše uplate traženih naknada, jer to ne garantuje da će napadači omogućiti oporavak kriptovanih sadržaja, kao i da se računarski uređaji zaštite ažuriranim antivirusnim softverima, da se isključe po završetku radnog vremena, da se redovno vrši sigurnosno kopiranje podataka i da se sigurnosne kopije čuvaju na izvanmrežnim
uređajima”, kažu u Policiji.

Na web stranici pod nazivom www.nomoreransom.org čiji je partner i Policija Brčko distrikta BiH, dostupna su uputstva i alati koji mogu pomoći prilikom dekripcije podataka.

IZVORwww.policijabdbih.gov.ba
Prethodni postDržavljanin Hrvatske pokušao prokrijumčariti 30 državljana Turske
Sledeći postPrijedlog budžeta Distrikta za 2023. godinu ušao u skupštinsku proceduru